Tegnap Budapesten magas légszennyezettségi szint alakult ki, ami hétvégén gyakorlatilag nem fog változni

​​​​​​​​​

A PM2,5 szennyezettséget folyamatosan mérő műszerek közzétett fővárosi adatai alapján, az elmúlt időszak 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak – a WHO ajánlás (25 µg/m3) fölötti értékeket kiemeléssel jelöltük:

Dátum

XVIII. ker.

Gilice tér

II. ker.

Széna tér

VIII. ker.

Teleki tér

II. ker.

Pesthidegkút

XV. ker.

Kőrakás park

XI. ker.

Kosztolányi tér

 µg/m3
2022.03.02.1011121021-
2022.03.03.2017181535-
Dátum

XIII. ker.

Honvéd-telep

V. ker.

Erzsébet tér

X. ker.

Gergely utca

XXII. ker.

Budatétény

XXI. ker. Csepel

Szt. István út

IV. ker.

Káposztásmegyer

 µg/m3
2022.03.02.17161714--
2022.03.03.30313132--

- : nincs PM2,5 mérés; n.a.: nincs adat

 

​ 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése alapján Budapesten ma a nyugodt időjárás, hatására az esti órákban az aeroszolszennyezettség (PM10/PM2,5) koncentrációjának emelkedése valószínű. A magas szennyezettségi szint jellemzően vasárnap is fennmarad – változás, csökkenő tendencia kezdete hétfőtől válhat valószínűvé.

 

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, melyeknek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben van szemcseméretükkel – a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebb hatású azok 2,5 μm-nél is kisebb része, a PM2,5.

 

A téli időszakban elsősorban a PM10 aeroszol légszennyező anyag magas szintje miatt kell meghatározott településeken – Budapesten is a főpolgármesternek – szmogriadót elrendelni.

 

A szmoghelyzeti tájékoztatási fokozathoz, vagy a korlátozásokkal is járó riasztási fokozathoz, valamint az egészségügyi határértékek alapjául a PM10 (szálló por) frakciója esetében a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet az irányadó.

 

A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó EU irányelv, sem az alapján a vonatkozó magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak egy évre vonatkozó határértéket (utóbbi 2020. január. 1-jétől 20 µg/m3).

 

Ugyanakkor az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a jogalkotók számára javasolta a PM2,5 napi határértékének 25 µg/m3-ben való meghatározását, ami évente 3-nál több alkalommal nem léphető túl, továbbá javasolta az egy évre vonatkozó követelmény 10 µg/m3-ben való meghatározását is.

 

A Fővárosi Önkormányzat a fővárosban tartózkodók fokozottabb egészségvédelme érdekében kiadott lakossági tájékoztatása során akkor alkalmazza a PM2,5 napi határértékére tett WHO ajánlást, ha a budapesti mérőpontok közzétett, egynapi PM2,5 eredményeinek számtani átlaga, vagy mediánja jellemzően meghaladja a vonatkozó WHO ajánlást.

 

A WHO ajánlás alkalmazásával megvalósított jelen fővárosi tájékoztatás szigorúbb eredményű egészségvédelmet jelent, mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által eddig is rendszeresen közzétett rövidtávú értékelés.

 

Ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat által a PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra készített országos és Budapestre is közzétett előrejelzése, továbbá értékelése már megfelel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség értékelésének is.