Zárókonferenciával ért véget a Roma-Net projekt

dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a Roma-NET projekt záró konferenciáján.

Interaktív workshopokkal, projektlátogatással és konferenciával zárult a Roma-Net Urbact II projekt Budapesten. A kilenc európai város transznacionális partnersége alatt működő program célja a roma lakosság társadalmi befogadása és integrációja. A projekt záróeseményét Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nyitotta meg a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban.

Az Urbact egy olyan, tapasztalatcserét és tanulást támogató európai program, amely a fenntartható városfejlesztést segíti.  Összesen 290 különböző méretű várost és Helyi Támogató Csoportot (HTCS), 37 projektet, 29 országot és 5000 aktív résztvevőt fog össze. A program célja felkészíteni a városokat arra, hogy a nagyobb kihívásokra közösen dolgozzanak ki megoldásokat, miközben megerősíti az egyre komplexebb társadalmi változásokkal szembesülő városok központi szerepét. 

„Az Önök munkájának az a célja, hogy egy társadalomban senki ne érezze idegennek sem magát, sem másokat. Hogy ne érezzen félelmet másokkal szemben, és ő se keltsen félelmet másokban” – mondta megnyitó beszédében Szentes Tamás. Az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte, az hogy a program zárókonferenciája éppen Budapesten van, talán nem véletlen, ugyanis Magyarországon a nemzetiségek együttélésének évszázados hagyományai vannak.

A zárónapon a résztvevők megismerkedhettek több városrehabilitációs projekttel, továbbá a Budapest Beyond - Roma jelenlét a városban című programmal is.