Visszavette a főváros a csepeli szennyvíztisztító üzemeltetését

Ünnepélyes keretek között, a sajtó nyilvánossága előtt írta alá Tarlós István főpolgármester a Csepel 2005 FH Konzorcium képviselőivel azt a megállapodást, amelynek alapján a fővárosi önkormányzat saját kézbe veszi a csepeli központi szennyvíztisztító telep üzemeltetését.
 
Tarlós István főpolgármester és Ralph Barthelmess, a Degrémont S. A. vezérigazgatója aláírja a megállapodást, a háttérben Fodor István, a BVK igazgatósági elnöke
 
Határozott célunk minden olyan vagyonelem visszaszerzése, amely a korábbi városvezetés hibájából, így vagy úgy kicsúszott a főváros kezéből – mondta a főpolgármester, hangsúlyozva, hogy a jövőben is ezt az utat akarják járni, a városháza saját kézbe akarja venni stratégiai cégeinek menedzselését. „Nem vagyunk multi- vagy idegenellenesek, tiszteletben tartjuk az EU szabályait és ajánlásait, de azért választottak meg minket, hogy védjük a főváros vagyonát” – fogalmazott Tarlós István.
 
A főpolgármester a Csepel 2005 FH konzorciummal folytatott, mintegy négy hónapig tartó tárgyalásokat keménynek, de tisztességnek nevezte, amelynek során a felek – a megegyezés célját egy pillanatig sem szem elől tévesztve – próbáltak megállapodni egy mindenki számára elfogadható, kölcsönös előnyökkel bíró megoldásban. Köszönetet mondott a konzorcium képviselőinek, amiért megértették a főváros szándékát, és a tárgyalásokat mindvégig a jóindulatuk kísérte.
 
Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep üzemeltetésének az irányítása a főváros többségi tulajdona ellenére sem volt mindeddig biztosítva a számára. A telep üzemeltetési szerződéséből annak megkötésekor több, hatályba léptető feltétel hiányzott. A francia tulajdonosi hátterű konzorciummal az előző városvezetés ideiglenes üzemeltetési szerződést kötött, amelyet a jelenlegi vezetés kétszer hosszabbított meg.
 
Az ideiglenes megállapodás alapján az a helyzet állt elő, hogy bár a fővárosi önkormányzat részesedése a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep Kft-ben meghaladta az ötven százalékot, a cég operatív vezetése a kisebbségi tulajdonos Csepel 2005 FH Konzorcium kezében volt. Az üzletrész visszavásárlásával a főváros a mindennapokban teljes körűen ellenőrizheti az üzemszerű működést, aminek több szempontból is kiemelkedő jelentősége van.
 
A projekt az EU támogatásával jött létre, és 2012. december 31-én van a támogatás elszámolásának a véghatárideje. Az Európai Bizottság a támogatás kifizetésének feltételeként előírta, hogy a főváros – kiegészítő elemként – köteles megvalósítani az úgynevezett III. fokú tisztítást, amely az érzékeny vízbázisokra megadott kibocsátásai határérték elérését jelenti. Ezt a kiegészítő beruházást a fővárosnak közbeszerzési eljárás keretében kell megvalósítania, a kivitelezés pedig kizárólag a telep üzemeltetőjének az aktív együttműködésével képzelhető el – mondta a főpolgármester.
 
Látszatra tulajdonrész-átruházásról van szó, de nem pusztán egy üzletet kötöttünk, egy állapotot korrigáltunk – jegyezte meg Fodor István, a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatósági elnöke, aki a főváros részéről a tárgyalásokat vezette. Fontosnak nevezte, hogy a szennyvíztisztító telep üzemeltetése biztonságosan történjen, hozzátéve, hogy a főváros továbbra is jelentős partnerének tekinti a francia konzorciumot.
 
Ralph Barthelmess, a Degrémont S. A. – a konzorcium egyik francia tagja – vezérigazgatója azt mondta, továbbra is fontos partnerei akarnak maradni az önkormányzatnak, és további projektekben is számíthat rájuk a magyar főváros.
 

Hírek

RSS megtekintés