Visszahelyezték Móricz Zsigmond szobrát a körtérre

Visszahelyezték Móricz Zsigmond egész alakos szobrát a róla elnevezett újbudai körtérre hétfő délelőtt. Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester Móricz életútját, írói pályafutását felidézve arról beszélt, hogy munkássága a fővároshoz kötötte, értékei Budapest történetében is pótolhatatlan kincsként vannak jelen.
 
A főpolgármester Ady Endre szavait idézve azt mondta, Móricz hősei a magyarság erejét és akaratát példázzák és azt a reményt keltik, hogy ez a nép képes magát kiverekedni minden bajból és képes magának kiverekedni a demokráciát is. "Ez a remény ma is él bennünk, időszerű maradt". A főpolgármester utalt arra, hogy Móricz Zsigmond szobrát - amely a tiszacsécsei másolata - 2004-ben helyezték el a tér sarkán, majd a metróépítés miatt 2008-ban el kellett bontani. A négyes metróval párhuzamot vonva azt mondta, a szobor sorsa is egy ideig elveszni látszott, de végül helyreállították. Mint mondta, megszépül a tér, elindul a metró, a Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész által készített szobor pedig a helyére kerül.
 
 
Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere hangsúlyozta, a városrész igyekszik emléket állítani a nyugatosoknak, a körtér 1945-ben vette fel Móricz Zsigmond nevét. Elmondta, a kerületnek fontos, hogy igazi kulturális központja legyen Dél-Budának, ezért a szobor mögött épül a közösségi funkciókat kapó Gomba épület és a Bartók Béla úton is több kulturális intézmény nyílt. Hozzátette: Móricz Zsigmond megtalálta méltó helyét a téren.
 
Szilágyi Zsófia, a Móricz Társaság elnöke a szobor áthelyezésére utalva azt mondta, Móricz életében is sokat költözött, s ha most mozdulatlan is, szobrok, utcák, iskolák, ösztöndíjak névadója, művei jelennek meg, konferenciákat rendeznek róla. Úgy vélte, divatba jött a Budapestet megíró Móricz is, akinek műveivel bejárhatók a főváros bizonyos részei.

Szoboravatás

Hírek

RSS megtekintés