Víz világnapja - a fővárosi közszolgáltató cégek programjai

A víz világnapja alkalmából idén is színes programokkal várja az érdeklődőket a Fővárosi Vízművek Zrt, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt, valamint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Kft. Többek között megnyílnak a Gruber József víztároló medence kapui, masszázs bemutatón, gyógyvízkóstoláson vehetnek részt az érdeklődők, és ha valaki a szennyvíz kezelés lépéseit és a mögötte rejlő infrastruktúrát ismerné meg, arra is van lehetőség.

Már két évtizede, hogy az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciájának felhívására március 22-ét a víz világnapjává nyilvánították. Azóta ezen a napon minden évben kiállításokkal, rendezvényekkel emlékeztetik az embereket Földünk és életünk egyik legnagyobb kincsére, arra, ami az utóbbi években talán fontosabb lett, mint eddig bármikor.

Mint minden évben, idén is víz világnapi programokra vár mindenkit a Fővárosi Vízművek. Két helyszínen, két-két napon át szeretnének megmutatni az érdeklődőknek szinte mindent a vízről és a vízművekről, ami ez idő alatt lehetséges. A Fővárosi Vízművek kiemelten fontosnak tartja, hogy ezen a napon minden eszközzel a vízre, annak fontosságára, a vele kapcsolatos tudatos viselkedésre irányítsa a figyelmet. A vízművek a fenntartható fejlődés szempontjait érvényesítő, felelős vállalatként kiemelten kezeli a jövő nemzedékének környezettudatosságra nevelését.

Valóságos vízmű-utazásra hívják a gyerekeket és a pedagógusokat; az iskolás csoportoknak március 22-én és 23-án nyílt nap keretében megnyitják a Gruber József medence kapuit (előzetes bejelentkezés szükséges a 465-2753-as telefonszámon).

Az év 364 napján csak kevesek léphetnek be azoknak a létesítményeknek a területére, ahová a Fővárosi Vízművek dolgozói. A Víz világnapja alkalmából március 22-én és 23-án azonban ez másképp lesz: 9-től 16 óráig iskolás csoportok tekinthetik meg a főváros legnagyobb víztárolóját. A Gruber József víztároló medence építését 1980-ban fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni.

Az iskolás csoportok a Sánc utca és Orom utca kereszteződésétől két percre található medence vízben tükröződő 106 oszlopát március 22-én és 23-án 9 és 16 óra között tekinthetik meg. A csoportos vezetések 15 percenként indulnak a medence főbejáratától. A csoportnak előzetesen jelentkezniük kell a 465-2753-as telefonszámon. Jelentkezéseket csak korlátozott számban tudnak fogadni!

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a nagyobbakat és az óvodásokat is várják március 24-25-én. Ezen a hétvégén zoo-pedagógusok vezette állatbemutatók, a vízi élet érdekességeiről szóló mesék és a Csodák Palotája Öveges termének óvodások által is megérhető kísérlet-bemutatói várják az érdeklődőket. Emellett a Duna Múzeum interaktív modellekkel – Hajómalom, Vízemelő, Aquaeductus – szemlélteti a víz hasznosításának lehetőségeit. A víz világnapján született, örökbefogadott tevecsikó, Juborék már 3 éves. A tevecsikót vasárnap 12.30 órakor lehet felköszönteni.

A tiszta víz a legfontosabb érték a Földünkön. Nélkülözhetetlen az életünkhöz: jelen van minden napunk ezernyi apró mozzanatában. Minden, amit megeszünk, megiszunk, szoros összefüggésben van az ivóvízzel. Élvezzük gyógyító hatását vagy csak lubickolunk benne. Mivel a víz megjelenési formái, felhasználási lehetőségei korlátlanok, így az idei pályázat, melyet a Fővárosi Vízművek a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-vel közösen ír ki, korlátlan lehetőséget ad az alkotók számára: a pályamű lehet kisplasztika, agyagszobor, tűzzománc, patchwork, rajz, vers, kisfilm, fénykép, plakát, prezentáció. Egyetlen feltétel, hogy a téma vagy a feldolgozás valamilyen módon köthető legyen a vízhez. A pályázaton minden 18 év alatti alkotó részt vehet.

Többfordulós vízismereti vetélkedőre invitálja az általános iskolák 3-4. és 5-6. osztályos tanulóit a Fővárosi Vízművek Zrt. és az esztergomi Duna Múzeum.  Az iskolásoknak szóló viadallal szeretnénk ráirányítani a gyerekek figyelmét a természet, az élővilág, a természetes vizek védelmének fontosságára. Idén tovább folytatódik a hét évvel ezelőtt elindított sorozat. 2012-ben induló vetélkedő-sorozatunkkal szeretnénk egy izgalmas, érdekes programsorozatot ajánlani. Célunk, hogy a résztvevők a verseny által jobban megismerjék munkánkat, az egészséges, tiszta ivóvíz előállításának gyakorlatát, fontosságát.
 
Programok a budapesti fürdőkben:
 
 

- Ivóvíz kóstoltatás az ivókúton 6-18-ig 2 dl/fő
- Fürdőtúra 10, 11 és 12 órai indulással a cirkusz felöli bejárattól.
- „Legyen táj tengertől tengerig” című, kortárs művészeti kiállítás a Kultúrteremben.
- Kiállítók: Zepter (gyógyászati termékek), Flavil (étrendkiegészítők), Avon, Hyla International (levegő és víztisztító termékek), Tárczi Zita (aurafotó), Martinkó Márta (asztrológus), Faopál Kft. és Mineráli Kft. (ásványok), Tiszta Vízért Egyesület, Pearl Naturál (ásványvíz), Kriston Intim Torna, Allinad (gyógyászati eszközök), arcfestés.
- 14 órai kezdettel: musical válogatások és kvízműsor vetélkedővel. A műsort a Théba Művészeti Akadémia biztosítja.
- Vízkristály Természetgyógyászat
A Vízkristály Természetgyógyászati rendelő, nagy hangsúly fektet a betegségek megelőzésére, valamint tudományos alapokra helyezi a betegségek kezelését, ezért a víz világnapján ingyenes tanácsadást biztosítanak a víz külső és belső felhasználásáról
- Tradicionális thai masszázs
Gyökerei az ősi Indiába nyúlnak vissza. A masszázs hatása elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik. A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani. Sajátossága, hogy a thai masszőrök ujjaikon kívül kézfejüket, könyöküket, térdüket és lábukat is használják az élettani pontok masszírozása során. A masszázs rendkívüli hatékonyságát a különböző testrészek sajátos kimozgatásával, kiropogtatásával fokozzák. Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása a cél. Masszőreink Thaiföld legjobb masszázsiskoláiban sajátítják el ma is a thai masszázs évszázados titkait és fogásait. A délelőtti órákban masszázs bemutatóra kerül sor a meghirdetett program keretében.
- Magyar ízek, hungarikumok boltja
A Széchenyi Fürdő uszoda részének előcsarnokában működik a „Magyar ízek, hungarikumok” boltja. Hagyományos és új előrecsomagolt élelmiszereket kínálunk, különleges ízekkel, legyen szó ételekről vagy italokról. Reményeink szerint a lilahagyma lekvár, a vörösbor zselé, a szarvasgombás tökmagos mangalicazsír, vagy a kövérszőlőből készült tokaji a magyar vendégek és a külföldi látogatók számára egyaránt vonzóak és népszerűek lesznek. Várjuk kedves vásárlóinkat!

- Halpedikűr
Természetes és kíméletes formája a láb kényeztetésének a halpedikűr, ami veszélytelen, biztonságos és 100%-ban bio kezelési forma. Természetes peeling,  mikromasszázs és frissítő masszázs, vérkeringés felgyorsítása, láb vérellátásának javítása, kedvcsináló, stressz- és rosszkedv csökkentő hatás, bőrkeményedés megelőzése, a végeredmény ápolt, puha és egészséges lábak

Gellért fürdő 

- Szauna Szeánsz
2012. március 22., csütörtök.
16 óra: Illatos hangtálas, relaxáló szeánsz - A résztvevők levendulás-narancsos illatfelhőre, ellazulásra számíthatnak.
17 óra: Kávés-cukros szeánsz (a gőz szaunában) – Cukros testradírozás, a kávé gyorsítja a bőr anyagcsere folyamatait, ödémás bőrre is kiváló.
18 óra: Édes álom mézes szeánsz – Valódi virágmézes bőrpakolás, amely a forróságban testünkre olvad, természetes hidratálás, bőrpuhítás a megtisztított bőrfelületre.
19 óra: Éltető jeges szeánsz - Forró program a jég játékával, aktív méregtelenítéssel, immunerősítéssel.

- Csoportos látogatásvezetés: a látogatók „csoportos látogatásvezetés” jegyet megvásárolva vehetnek részt a bemutatókon. A kifizetett összeget egy hónapon belül bármilyen más szolgáltatás kifizetése során kuponként lehet beváltani.
- Latin-zenei műsor a Gellért Kupolában
- Kiállítók: Biyovis (étrendkiegészítő), Zepter (gyógyászati termékek), VWM Rajziskola növendékeinek víz témájú képei, Hungarian Golf Magazin, Flavil

Király fürdő

- Fürdőtörténeti Kiállítás
- Kaláka Kiállítás: Vetítéssel egybekötött előadás a népi gyógyfürdők történetéről és helyreállításáról

Ivóvíz kóstoltatás az alábbi fürdőkben: Dandár Fürdő, Lukács Fürdő, Rudas Fürdő

A víz világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 21-én és 22-én nyílt napokat tart az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedik meg a telepek működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal. A nyílt napok nagyon népszerűek az általános iskolák körében.

A környezettudatos nevelés jegyében szervezett program két részből állt. A program első felében a szakemberek megmutatták és elmagyarázták a szennyvízkezelés lépéseit (mechanikai, biológiai, tápanyageltávolítási fokozat). A gyerekek saját érzékszerveikkel tapasztalhatták meg a korszerű szennyvíztisztítás eredményét. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepekről és kerül vissza a befogadóba, a Dunába.

Természetesen a program másik része is a víz körül forog. A Veolia által kifejlesztett, a világ több országában és hazánkban is már több száz iskolában sikerrel működő pedagógiai program segítségével a tanárok kicsiben modellezik a szennyvíztisztítást. A kísérletekbe bevonják a diákokat is, elősegítve a látottak, hallottak rögzítését. A nyílt napokon szó esik arról, hogy mit nem szabad a lefolyókon át leereszteni a csatornákba, mert dugulást okozhat. A diákok egy kisebb gyűjteményt is megtekinthetnek a csatornába dobott, majd a szennyvíztisztító telepen „kihorgászott” tárgyakból. A kollekcióban található néhány mobil telefon, kulcs, játék, autómárka jelzés, golflabda, olló stb.

A társaság célja, hogy a felnövekvő generáció környezettudatosan, előrelátó módon óvja, egyik legfontosabb természeti kincsünket, az élő vizet.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep a Víz Világnapján megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A március 22-i nyílt nap keretében 9 órától 15 óráig szakemberek mutatják meg a csepeli szennyvíztisztító telep működését.  A nyílt nap célja, hogy a budapestiek jobban megismerhessék a víz tisztításának módját és szerepét a főváros életében. Ezek a szolgáltatások sok esetben láthatatlanok és teljesen természetesek. Most betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak Közép-Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb szennyvíztisztító telepére, amely egyébként nem látogatható. Megnézhetik a szolgáltatások mögött rejlő hatalmas infrastruktúrákat. Az ingyenes program keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre. Megtudhatják, hogy hogyan kerül a szennyvíz a telepre, milyen tisztítási, kezelési folyamatokat követően engedhető újra a Dunába és hogyan hasznosíthatóak a szennyvíztisztítás melléktermékei. A programról és a telepről részletesebben a társaság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Rövid, kb. 20 perces előadás a telep működéséről, majd telepbejárás több kisebb csoportban kísérettel (kb. 45 perc). Az előadások minden egész órában kezdődnek, a terem befogadó képessége max. 45 fő. Várják csoportok, magánszemélyek jelentkezését. 14 éven aluli gyermekek csak szülői kísérettel tekinthetik meg a szennyvíztisztító telelepet. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. A telep korlátozott látogatószám befogadását vállalja a zavartalan működés biztosítása érdekében. A regisztrációt a beérkezés sorrendjében rögzítik.