Tizenöt éves műemléképület-megújító program zárult a Vízivárosban

PHOTO: balazs.czagany@gmail.com
A Kapucinus utca 9. száma alatti lakóház ünnepélyes átadásával zárult az I. kerület vízivárosi műemlék-felújítási programja. A Batthyány utca, Iskola utca, Pala utca, Szalag utca, Fő utca, Hunyadi János út és Toldy Ferenc utca önkormányzati tulajdonú műemléképületeire mintegy 2,7 milliárd forintot fordított a kerület, amelyből 1,4 milliárd forintot a fővárosi városrehabilitációs pályázaton nyert.

Az I. kerület és a főváros összefogásának köszönhetően 15 év leforgása alatt 18 műemlékház kapta vissza valaha volt szépségét, és közülük több új funkcióval is gazdagodott – emelte ki köszöntőjében Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a szombati házavatón. Nagy Gábor Tamás polgármester nagy eredménynek nevezte, hogy be tudták fejezni a Víziváros megújítását és gyakran a magántulajdonú házak is kedvet kaptak hasonló munkálatokhoz.

E programban is tetten érhetők a város megújítására, fejlesztésére vonatkozó törekvések. Fontosnak tartjuk egyrészt a régi értékek megőrzését, átmentését az utókor számára, másrészt pedig új, megőrzésre érdemes értékek teremtését is. Ez a két törekvés nem lehet ellentétes egymással, nem olthatja ki egyik a másikat - hívta fel a figyelmet Szeneczey Balázs. A Fővárosi Önkormányzat közelmúltban meghirdetett TÉR_KÖZ nevet viselő városrehabilitációs pályázatának köszönhetően a fővárosban több nagyobb közterület újulhat meg, és sok kisebb léptékű, de annál fontosabb: a helyi közösségek összetartását segítő projekt kezdődhet – tette hozzá.
 

A Kapucinus utca 9. alatti társasház jelentős, átfogó, műemléki igényű helyreállításon esett át. A lakóház alapjai már az 1686-os török ostrom előtt ott álltak, később török faragott kövek beépítésével barokk karaktert kapott az épület. A talált értékeket megőrizték és korszerű építészeit funkciót adtak nekik, így egy magas presztízsű lakóház épült a korábban szoba-konyhás, komfort nélküli lakásokból álló, romos épületből.

Hírek

RSS megtekintés