Tarlós: nem engedjük, hogy szétzilálják a közgyűlés munkáját!

​Megadtuk a lehetőséget a tiltakozás kifejezésére, 2 és fél óra állt erre rendelkezésre, mindenféle civilnek mondott szervezet kifejtette tiltakozását. A sajtótájékoztató után meg fogjuk kezdeni a közgyűlést, ha ezt továbbra is lehetetlenné teszi a Város Mindenkiért, akkor a köztestület munkájának akadályozásáról, valamint további, ezzel összefüggő tényállásról lehet beszélni – mondta rendkívüli sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester.

Hozzátette: megengedtem, hogy tiltakozni lehessen, az viszont nem engedem meg, hogy a közgyűlés munkáját szétzilálják, és politikai szándékok alapján egyesek ezt a dolgot eszkalálják. A rendészet fel fogja kérni őket a munka folytatásának lehetővé tételére, ha nem, akkor a BRFK illetékese be fogja mondani hangosbemondóba a kockázatokat és a lehetséges fejleményeket.
 
Tarlós István elmondta: a Város Mindenkié akciója kapcsán veszélybe került a 18 órára meghirdetett közmeghallgatás, ami lehet, hogy meg fog hiúsulni. A városlakók, akik ezen részt akartak venni, ezt nem tudják megtenni, a közgyűlés már így is két és fél órát csúszott. A Város Mindenkié olyan közérdekű napirendekről való tárgyalást hiúsít meg, mint az útfelújítási program, a városrehabilitációs pályázatok, a költségvetési rendelet, valamint a közösségi közlekedés tarifáinak csökkentése.
 
Érthetetlen és elkapkodott pancserakcióról beszélt a főpolgármester, úgy fogalmazott: a Város Mindenkié azt sem tudja, hogy a hajléktalanrendelet kapcsán mit szavaznánk meg, vakon vagdalkoznak. Önmaguk bizonyították be, hogy pancser politikai akcióról van szó – hangsúlyozta Tarlós István.
 
A főpolgármester bejelentette: 2014. január 1-től minden magánszemély a korábbinál 10 %-kal olcsóbb bérletet vásárolhatna. A havi bérlet 10.500 Ft helyett 9500 Ft-ba, az éves bérlet 114.600 Ft helyett 103.000 Ft-ba, a tanulóbérlet 3850 Ft helyett 3450 Ft-ba, a nyugdíjasbérlet 3700 Ft helyett 3330 Ft-ba kerülne.
 
Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció helyettes vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt: a fővárosi közlekedésben a rezsicsökkentést azt teszi lehetővé, hogy a főváros cégei jobban teljesítenek. A közösségi közlekedés jegyárbevétele idén 56 milliárd Ft-ra várható, köszönhetően többek között annak, hogy tovább tartanak nyitva a jegypénztárak, a buszsofőröknél is vásárolható jegy, bevezették az elsőajtós felszállást, és hatékonyabb az ellenőrzés.
 
Emlékeztetett rá, hogy 2010 és 2012 vége között nem emelkedtek a BKV jegy és bérletárai, míg az MSZP-SZDSZ-féle városvezetés idején erőteljes áremelkedés volt.
 
A fővárosi közlekedési rezsicsökkentés egy kétgyermekes családnak évente 33.600 Ft megtakarítást eredményez, nagycsalád esetében 42.480 Ft megtakarítást – tette hozzá. Azt kérem a Város Mindenkiétől, hogy a fővárosban is tegye lehetővé a rezsicsökkentést – hangsúlyozta.