Tarlós: megszűnt az árvízi veszély Budapesten

Budapesten egyre nyugodtabbak lehetünk, ma reggel 8 méter körül volt a vízszint, a tényleges veszély megszűnt – mondta a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István. A főpolgármester köszönetet mondott a médiának a korrekt tájékoztatásért, valamint a budapestieknek, amiért megfogadták a városvezetés kérését, és autó helyett a közösségi közlekedést választották.

A főpolgármester kitért rá, hogy a közlekedési helyzet is normalizálódik, lassan feloldják a 2-3 napja elrendelt korlátozásokat. A Batthyány téren szerda reggel óta megáll a metró, a téren a buszközlekedés is helyreállt. A Török utca ismét egyirányú lett. Kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: az alsó rakpartokon várhatóan június 18-ától lehet ismét közlekedni, a jelenlegi számítások szerint a víz 17-én vonul le az útról, ezután 1-2 napig tarthat a takarítás. A felső, Bem rakparton a buszközlekedés már megindult, a közúti forgalomnak viszont csak útjavításokat követően tudják visszaadni az útszakaszt. Erre legfeljebb egy hét múlva kerülhet sor – tette hozzá.

Az árvíz utáni takarítást, fertőtlenítést a katasztrófavédelem főigazgatója, Bakondi György vezényli, de a konkrét munkavégzés nagy részét – csakúgy, mint a fővárosi árvízvédelmi teendőket – a főváros cégei látják el. Az FKF Zrt. a város több pontján dolgozik; a felső rakparton a Jégtörő utca és a Margit híd közötti szakaszon takarítanak, valamint a Mozaik utcában, a K-híd és a Margit híd közötti részen. A homokzsákokat központilag szedik össze.
 
Megtörtént a kárfelmérés is, a fővárosi önkormányzat intézményeit illetően 3,2 milliárd forint a kár, a ma írtam alá azt a belügyminiszternek címzett levelet, amelyben Budapest a vis maior alapból igényel támogatást a helyreállításokhoz – jelentette be Tarlós István. „Ez is mutatja, hogy az utóbbi időben a kormány fokozottan támogatja a fővárost” - hangsúlyozta.

Árvizek után gyakrabban lehet vízcsőtörés

Egy potenciális veszélyhelyzet továbbra is fennáll, a víz emelkedése, majd süllyedése miatt ugyanis a vízcsövek ágyazatában terhelésátrendeződés történt, ami azzal jár, hogy gyakoribbak lehetnek a vízcsőtörések – mondta a főpolgármester. Ez az ivóvízellátásban nem fog zavart okozni, a közlekedésben viszont valószínűleg igen. A Margitszigeten van víz, de nem a Dunából, hanem a talajból szivárgott fel. Száraz, napos időjárás esetén a sziget 2-3 hét alatt szárad ki, rossz idő esetén ez egy hónapig is eltarthat. A szigeti beruházások – a szökőkút, a szabadtéri színpad, a víztorony és a rózsakert – nem szenvedtek kárt. A megújult szökőkút elektronikáját az árvizet megelőzően a főpolgármester utasítására leszerelték, annak visszahelyezése után az újraprogramozás egy hetet vehet igénybe. Az egyedülálló módon felújított és kibővített szökőkutat július 1-jén fogják ünnepélyes keretek között átadni.

A római-parti védművel kapcsolatban Tarlós István úgy fogalmazott: a mobilgátat támadók sok mindent elhallgattak, valamint valótlanságokkal igyekeztek áthangolni a közvéleményt sandaságból vagy politikai szándékból. A külföldi tapasztalatok a mobilgátakkal kapcsolatban pozitívak voltak, a védmű Szentendrén is megállta a helyét. A főpolgármester kitért rá, hogy a part menti változatot támogatja a kerület, azt akarta megépíttetni a főváros korábbi, MSZP-SZDSZ többségű vezetése is, ahhoz pályázott uniós támogatásra, csak éppen sikertelenül. Bár nem elsőrendű védvonalról van szó, a védműről környezeti tanulmány is készült, amelyet eljuttatunk a Belügyminisztériumhoz is – hangsúlyozta. Tarlós István nyomatékosította: civileknek ezentúl csak az ott élő civilek többségét fogják tekinteni, és nem a katasztrófaturistákat.

Római-parti védmű: hamarosan ismertetik az MTA szakvéleményét

A kérdésben elkészült a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleménye is, amelyet a főpolgármester azt követően fog a nyilvánosság számára ismertetni, ha azt a főváros írásban is megkapja. „Annyit elárulhatok, hogy az nem minket gyengít” – jegyezte meg. A főváros vezetése a jövőben csak a valódi szakértőket fogja akként kezelni, nem pedig „a halbiológusokat, nyugdíjas közgazdászokat vagy túlmozgásos tájépítészeket”. A mostani árvíz rávilágított olyan igazságokra, amelyeket hónapok óta hangoztattunk, csak éppen nem kaptak megfelelő nyilvánosságot – tette hozzá. A sok elhangzott csúsztatással kapcsolatban Tarlós István megemlítette, hogy a parton csak csuklóvastagságú fákat kell kivágni, míg ha a védmű a Királyok útja-Nánási út vonalán épülne, akkor évtizedes, derékvastagságú fákból álló fasorokat kellene kiirtani. „Meg kell és meg is fogjuk építeni a római-parti védművet” – szögezte le. A nyomvonal lehet politikai kérdés, de a statikai állékonyság szakmai ügy, amely a tervezők és az engedélyezők felelőssége. „Roppantul csodálkoznék, ha olyan védműveket forgalmaznának, amelyek nem víznyomásra vannak méretezve” – fogalmazott Tarlós István.

Idén megnyílhat a CET és a Rác fürdő, jövőre kész lehet a 4-es metró

A közgyűlés által hozott döntésekkel kapcsolatban a főpolgármester elmondta: módosították a taxirendeletetet. Azt az előírást, hogy legfeljebb 10 éves autókkal lehet taxizni, csak 2015. július 1-jén léptetik hatályba. Döntés született a 4-es metróhoz kapcsolódóan a Swietelsky követeléseit illetően, döntöttek a CET és a Rác fürdő ügyében is. „Ennek köszönhetően minden reális esély megvan arra, hogy a CET-et és a Rác fürdőt még idén megnyissuk, a 4-es metró pedig jövőre elkészülhessen” – hangsúlyozta.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy a közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kéri annak kapcsán, hogy egy II. kerületi névtelen közterületet Tormay Cécile közre neveznének át. A javaslat egy akkor még civil színházi rendezőtől származott, nem a közgyűléstől – hangsúlyozta. Emlékeztetett rá, hogy az írónő 1937-ben – egy évvel az első zsidótörvény elfogadását megelőzően – meghalt. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés korábbi, e témában hozott döntését felfüggesztik, amíg az MTA szakvéleménye meg nem érkezik. Ezt a magyarországi zsidó szervezetek is üdvözölték – emelte ki. A fővárosi szocialistáknak az ügyben tett nyilatkozatait a főpolgármester „ostoba és tudatlan” nyilatkozatoknak nevezte.

A tájékoztató felvétele

Hírek

RSS megtekintés