Tarlós: húszezer család élete lesz komfortosabb a szennyvíz-elvezetési beruházás révén

Ughy Attila, pestszentlőrinc polgármestere emlékplakettet vesz át Tarlós István főpolgármestertől
​Mintegy 20 ezer család élete lesz komfortosabb a fővárosi szennyvíz-elvezetési beruházás révén, amelynek keretében 2015-ig mintegy 240 kilométer csatorna épül a fővárosban és az agglomerációban – hívta fel a figyelmet Tarlós István főpolgármester azon a pénteki rendezvényen, ahol bejelentették, hogy elindultak az első házi rácsatlakozások a közcsatornára a XVIII. kerületben.
 
A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) elnevezésű projekt keretében megvalósuló csatornaépítés a múlt évben kezdődött – jegyezte meg a főpolgármester. Hozzátette: a program 2003-tól a főváros gondozásában volt, de 2010-ig odáig sem sikerült eljutnia az előző városvezetésnek, hogy a pályázatokat benyújtsák az Európai Unióhoz.
 
A pályázatokat 2011-ben nyújtották be az unióhoz, majd két évvel később meg is indultak a csatornaépítési munkálatok. A program 16 kerületet és Budaörsöt érinti. Elsőként a XVIII. kerületben kezdődöttek meg a munkálatok, itt mintegy 90 kilométer csatornát építenek ki. Tarlós István közölte, a csatornaépítési programnak köszönhetően Budapest "99.9 százaléka csatornázott lesz". Jelenleg átlagosan 94 százalékon áll a csatornázottság – tette hozzá.
 
Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a csatornázás a kerület elmúlt évtizedének legnagyobb beruházása, és a már átadott szakaszokon, elsőként Pestszentlőrincen elkezdődhetnek a tömeges rákötések a korszerű szennyvízelvezető rendszerre. A kerületben a 94 kilométer csatornából már 70 megépült, és hamarosan több mint 7400 család a csatlakozhat rá csatornahálózatra. Kijelentette: a ciklus legnagyobb eredményének tartja, hogy a kerület szinte teljesen csatornázott lesz. Ezzel húsz éves tartozást rónak le.
 
A főváros és a kerületi önkormányzat együttműködésének köszönhetően az eredetileg tervezetten felül több kilométernyi plusz csatornaszakasz is megépülhet a projekt keretében. Továbbá kerületi forrásból a beruházás által érintett útszakaszok jelentős része teljes szélességben új aszfaltburkolatot kap – a szennyvízcsatornázás keretében tervezett nyomvonalas helyreállítást kiegészítve. A beruházás által érintett további kerületekben is még idén ősszel megkezdhetik az ingatlantulajdonosok a rácsatlakozást az új rendszer átadott szakaszaira.
 
​​​​​

Hírek

RSS megtekintés