Tarlós: az árvízi küzdelem bebizonyította, képesek vagyunk felülemelkedni és összefogni a veszélyben

Mintegy 1655 katona részvételével ünnepi állománygyűlésen fogadták a védekezésben részt vevő honvédeket a Hősök terén. Az eseményen beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tarlós István főpolgármester, aki zászlószalagot adományozott a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alakulatnak.

Magyarország ismét erős, fontos pillanatokban a nemzet összeadja erejét – hangsúlyozta Hende Csaba.  A honvédelmi miniszter hozzátette, a honvédség döntő módon tudta segíteni az árvízi védekezést, mindenkire jutott feladat, volt aki napokig "csak vizet és homokot látott". Felidézte, a Duna felsőbb szakaszaival szemben Magyarországon nem szakadt át fővédmű, nem volt halálos áldozat, sem súlyos sérült.

„Veszély volt, de nem lett vész. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy ebben a küzdelemben nem csupán az elvégzett munka volt magasrendű, hanem az emberi minőség is. Magyarország, Budapest, a falvak és a városok népe egyként mozdult meg az árvízi védekezésben” – mondta Tarlós István. A főpolgármester a budapestiek nevében köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt, helytállt az utóbbi hetekben. Szólt arról is, hogy megerősítésre szorulnak a fővárosi, zömében a 19. század végén épült védvonalak, és emlékeztetett arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem szakvéleménye is alátámasztja a Római-parti gát megépítésének szükségességét.

Az ünnepi állománygyűlésen 13 katonai szervezet és a Ludovika Zászlóalj vett részt. Jelen volt több, az árvízben érintett település - Dunabogdány, Dunaszentpál, Leányfalu, Nagymaros, Szigetmonostor, Tahitótfalu és Sződliget – polgármestere is. Az árvízi munkálatokban, amelyek során több mint tízmillió homokzsákot helyeztek el a védműveken, összesen 8500 honvéd vett részt.

Hírek

RSS megtekintés