Tarlós Istvánt a Bécsi Európai Akadémia nagydíjával tüntették ki

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (j) átveszi a Bécsi Európai Akadémia nagydíját Manfred Juraczka bécsi önkormányzati képviselőtől (b) és Erich Wendltől, az akadémia főtitkárától (k) Bécsben
A Bécsi Európai Akadémia nagydíjával tüntették ki Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét, aki az elismerést az osztrák fővárosban vette át csütörtökön.

A Bécsi Európai Akadémia 1962-ben alakult; az európai népek együttműködését célul tűző szervezet Ausztria legkorábbi, az egységes Európáért cselekvő szervezete, tagjai az osztrák közélet képviselői, Európa számos országának tudósai és újságírói.

A díjátadón elhangzott, hogy Tarlós István a díjat az elmúlt 25 évben Budapestért végzett tevékenységéért kapta, különös tekintettel az elmúlt 4 évben főpolgármesterként végzett munkájáért, melynek eredményeképpen Budapest élhetőbb, versenyképesebb európai nagyváros lett.
 
Werner Fasslabend, az osztrák törvényhozás képviselőházának egykori helyettes elnöke Tarlós István tevékenységét méltatva kiemelte: a különböző statisztikák és felmérések böngészése helyett elég nyitott szemmel járni Budapesten, és rögtön észre lehet venni a város fejlődését.
 
Erich Wendl, az Akadémia főtitkára fontosnak nevezte, hogy a lakosság tevékeny részese legyen a város élete alakításának. Mint mondta, "Budapest ezt jól példázza".
 
Tarlós István beszédében megköszönte a díjat, melyre úgy tekint, hogy nemcsak személyének, hanem egész Budapestnek szól. Köszönőbeszédében fontosnak nevezte a főváros kulturális értékeinek és identitásának megőrzését, valamint azok összehangolását az európai értékekkel.
 
A főpolgármester – aki a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát – visszaemlékezésében elmondta: a műszaki életből került a politikába, ami ugyan mindig érdekelte, de a rendszerváltozás előtt nem volt lehetősége, hogy aktív részese is legyen.
 
A mostani kitüntetés örömteli visszajelzése annak, hogy Budapest az élhető városok listáján egyre előkelőbb helyet foglal el – nyilatkozta a főpolgármester. A főváros kiemelt tervei és megoldandó feladatai között említette a hajléktalankérdést, a közösségi közlekedés tartós finanszírozását, a járműállomány, a 3-as metró és a hidak állapotának felújítását, a csatornahálózat modernizációjának befejezését és a közbiztonság javítását szolgáló kamerarendszerek továbbfejlesztését.

Az akadémia nagydíját 2003-ban alapították, és olyan személyiségeknek ítélik oda, akik különös mértékben hozzájárultak az európai integrációs folyamatok előmozdításához. A korábbi díjazottak között van Alois Mock, volt osztrák külügyminiszter, Tina Nedergaard volt dán oktatási miniszter, Méhes György író és Szőcs Géza költő, volt kulturális államtitkár.
 
Szűcs Somlyó Mária 
kommunikációs igazgató
 

Hírek

RSS megtekintés