Tarlós István részt vett a BÖSZ ülésén

„Hosszú beszélgetést folytattunk arról, hogy miért is jött lére a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), a fővároshoz való viszonya nem pontosan derült ki. A fővárosi fejlesztések és a BKV helyzete volt a fő téma. Neveket nem említek, de vannak polgármesterek, akik megértik, mi a probléma, vannak, akik nem, és vannak, akik nem akarják megérteni. A BÖSZ vezetésének nagy az egója, de ha Budapestért áldozni is kell, keresik a kifogásokat. Az egyetlen eredmény a BKV ügyében született, a kerületek támogatják a főváros azon szándékát, hogy felülvizsgálja a közlekedési társaság kollektív szerződését” – mondta Tarlós István főpolgármester, miután részt vett a BÖSZ csaknem kétórás ülésén. Úgy fogalmazott, „előbb-utóbb el kellene dönteni, legjobb volna már 2014-től, hogy Magyarország fővárosa egy vagy 23 város”.
 
A főpolgármester és a BÖSZ képviselői között az ülés elején vita alakult ki arról, hogy a megbeszélés nyilvános-e a sajtó számára. Mivel Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ elnöke, I. kerületi polgármester jelezte, az ülés nem nyilvános, Tarlós István előbb kilátásba helyezte, hogy ez esetben ő is távozik. Emlékeztetett arra, hogy két hete írásos tájékoztató anyagot küldött a kerületi polgármestereknek a tervekről, és „nem felelni jött”, hanem azért, hogy a város érdekében beszéljen a szervezet és a főváros kapcsolatáról. Hangsúlyozta, hogy egyeztetni szeretne konkrét budapesti fejlesztésekről, így a troli- és villamosbeszerzési tenderről, a BKV és a kórházak helyzetéről.
 
A sajtó kiküldésével kapcsolatban nemtetszésének adott hangot, a nyilvánosság kizárását rosszhiszemű lépésnek nevezte. Mint mondta, „oka van annak, hogy nem hallgathatják végig” az újságírók az egyeztetést. Kijelentette, hogy a főváros érdekében részt vesz az egyeztetésen, de felhívta a BÖSZ figyelmét, hogy „egy Budapest van, nem pedig kettő”. Hozzátette azonban, hogy a viták ellenére a konszolidáció híve.
 
Budapest, 2011. november 18.
 
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató