Tarlós István köszöntője hanuka alkalmából

​Budapest Főváros Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm a Hanuka alkalmából városunk valamennyi zsidó közösségét, valamint vallását, zsidó származását, identitását büszkén vállaló polgárát.

A Hanuka lobogó fényei az erkölcs fölényét, a szabadság és az igazságosság győzelmét jelképezik, ősidőktől napjainkig. A Fény és a Felavatás ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt megszállva tartó szíriai görögök és kiszolgálóik fölött, akik pogány és barbár változtatásokat akartak a zsidó vallásgyakorlatba bevezetni. A szabadságharc i.e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A Hanuka azt jelenti, „felavatás”, és arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot. A zsidóság tehát egy olyan csodálatos győzelemre emlékezik, amely mindenki számára azt üzeni, hogy a gonoszság legyőzhető.

A magyar nemzet fővárosában ma minden közösség szabadon élheti meg saját vallását, és háborítatlanul élheti át ünnepeit. Öröm látni, hogy a zsidó közösségek ezt az örömet évek óta megosztják a budapestiekkel, ezzel is jelezve, hogy a magyar nemzet fővárosa a tolerancia, a sokszínűség, a befogadás városa. Felbecsülhetetlen az az érték, amit a magukat büszkén magyarnak valló zsidó polgárok az élet minden területén Budapestnek adtak, amely így lett igazi európai nagyváros.

Amikor Önök ezen az ünnepen megmutatják magukat a világnak, mindenkit arra biztatnak, hogy nyíltan és büszkén vállalja vallását, kultúráját, hagyományait, járjon emelt fővel Budapesten és a világban.

Tarlós István főpolgármester és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes aláírása.