A főpolgármester nyitotta meg a Műegyetemen a tanévet

​Megkezdődött a 231. tanév a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol több mint 5000 új egyetemista kezdi meg tanulmányait idén ősszel. Az ünnepélyes tanévnyitón Tarlós István díszvendégként köszöntötte a hallgatókat.

Tarlós István arra kérte a diákokat, hogy őrizzék meg az egyetem hagyományait, legyenek bátrak és kitartóak, és a diploma kézhez vétele után "legyenek a nemzet hűséges építőmesterei", maradjanak itthon és segítsék az országot. Aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kapja meg diplomáját, az nemcsak a tárgyi világ építőmestere, szerkesztőmestere, mérőmestere lesz, hanem nemzetalkotó emberré is válik - jelentette ki a főpolgármester.

Beszédében szólt arról, hogy az itt tanulók "józan, arányos, racionális gondolkodásmódjára" egyre inkább szükség van az élet számos területén, ott is, ahol ma talán még nem is sejtik. Kiemelte, hogy az egyetem nemzetközi szinten is méltó helyet foglal el, ami felelősség is: meg kell felelni a múltnak, a professzorok, tanárok, kutatómérnökök, tervezők, megvalósítók, kivitelezők, a magyar ipar és tudományos élet kiválóságai hagyományainak, és természetesen a magas tanulmányi követelményeknek. Szavai szerint a diákok az intézményben nemcsak szakmai jövőjüket alapozhatják meg, hanem megtanulnak arányosan, felelősen gondolkodó és cselekvő felnőtté válni.

Tarlós István az 1956-os forradalomra utalva arról is beszélt, hogy műegyetemistának lenni azért is különleges státus, mert a hallgatók "olyan lelki és társadalmi közegbe, közösségbe kerülnek, ahol október 23-án arra emlékezhetnek, hogy az egykor volt műegyetemisták nemcsak tudásból, hanem emberségből és hazafiságból is hitet tettek". Az egyetem több évszázados múltját idézve elmondta, hogy az iparosodás és a gazdasági fellendülés éveiben olyan nagyszerű mérnökök voltak, akik nemcsak tudományos munkájukkal, hanem haza iránti elkötelezettségükkel is sokat tettek, "felépítették az országot". 
 
A tanévnyitó után a főpolgármester részt vett az egyetem új sportközpontjának felavatásán is, amely mind a kötelező testnevelés, mind az oktatói szabadidős sportolás céljait fogja szolgálni. A beruházás közvetlen költségegyvetési forrás felhasználása nélkül valósult meg, és a tervek szerint működése is önfenntartó lesz.