Tarlós István fogadta Erdő Péter bíborost

A jövőben sokkal közvetlenebb, jobb és következetesebb lesz a városvezetés és a római katolikus egyház kapcsolata – jelentette ki Tarlós István főpolgármester, miután hivatalában fogadta Erdő Pétert, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekét, bíboros, prímást. Tarlós úgy fogalmazott, Erdő Péter látogatása nagy megtiszteltetést jelent, amelyre az elmúlt húsz évben nem volt példa. A városvezetés kapcsolata a történelmi egyházakhoz, azon belül is a legnagyobb, a római katolikus egyházhoz alapvetően változott meg, és a jövőben nagyon szoros és jó kapcsolatot fognak ápolni – emelte ki a főpolgármester.
 
 
Hozzátette, a megbeszélésen gyakorlati kérdéseket tárgyaltak meg, az oktatás területén való együttműködés lehetőségeit, valamint azt, hogy rendezni kell az esetlegesen még rendezetlen ingatlanügyeket. Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi közgyűlés korábbi döntése alapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel is együttműködési megállapodást köt a főváros.
 
Erdő Péter elmondta, hogy utoljára 1956-ban járt a Főpolgármesteri Hivatal épületében, amikor ruhasegély kaptak a lakásukat vesztett családok, és gyerekként kabátokat kellett felpróbálnia. Mint fogalmazott, nagy örömmel tett eleget a főpolgármester meghívásának. Egyházunk jelen van a városban a kultúra, az alapvető hitélet, a szociális és oktatási területen, az együttműködésünknek máris vannak kedvező tapasztalatai – jelentette ki, utalva arra, hogy a főváros támogatást nyújtott a Belvárosi Plébániatemplom homlokzatának felújításához.
 
A fővárossal való szorosabb együttműködés lehetséges területei között említette a hajléktalanellátást, az egyház karitász tevékenységét, a roma közösséggel való foglalkozást. Fontosnak nevezte, hogy az egyház a meglévő iskolái működésének, állapotának színvonalát megőrizze.