Tarlós István főpolgármester aluljárószemlére hívja az ombudsmant

Tarlós István pénteken azt mondta azt MTI-nek: ha Magyarországon úgy lehet értelmezni az emberi jogokat, szabadságjogokat, ahogy a belvárosi létesítményben teszik, akkor "csak gratulálni tud". Szavai szerint a főváros hajléktalanprogramjában nem kis számban mentették meg az érintetteket az elmúlt két évben, gondoskodtak elhelyezésükről és foglalkoztatásukról.

"Gyakorlatilag ha valaki most lemegy a Ferenciek terére, konstatálhatja, hogy kétéves munkánkat tették tönkre" - fogalmazott a főpolgármester. Mint mondta, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek - emelte ki.

Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, miszerint a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, hogy "nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van".

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg  az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. 

Az Ab 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Az Ab megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására. 

MTI