Tarlós István bemutatta az elmúlt 3 év eredményeit összefoglaló kiadványt

Rövid és tényszerű formában foglaltuk össze az elmúlt 3 évet, a bekövetkezett változásokat összegezzük, ami kötelességünk a választókkal szemben – mondta pénteki tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester, bemutatva „Az elmúlt 3 év az eredmények tükrében” című fővárosi kiadványt.
 
Hangsúlyozta: minden eredményt ahhoz képest lehet és szabad értékelni, hogy mi volt az origó. - Nem biztos, hogy látványosan, de nehéz feladatokat oldottunk meg, nem eredménytelenül – fogalmazott. A fővárosi beszámolót postai úton 300 ezer fővárosi háztartásba fogják eljuttatni még e hónapban, továbbá közzéteszi a Helyi Téma újság is.

- Nem nagyon cifrázzuk, a városüzemeltetés, a városfejlesztés és az egyes közigazgatási ágazatok területén bekövetkezett változásokat foglaltuk össze szűk 19 oldalban, szemben a szocialisták által kiadott, 220 oldalas „Fekete könyvvel”, ami lényegében a szocialista képviselők közgyűlési hozzászólásainak szöveggyűjteménye, amit a budapestiek biztosan örömmel fognak forgatni – fogalmazott Tarlós István. A főpolgármester az MSZP kiadványát komolytalannak nevezte, és kommentár nélkül felolvasott belőle néhány részletet, köztük azt, amelyik szerint a főváros megvonta volna a díszpolgárságot Kertész Imrétől (holott valójában Kertész Ákosról van szó.)

Kitért rá: a fővárosi kiadványt a főpolgármester mellett helyettesei és a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is aláírta, „nem véletlenül, ezzel is demonstrálni akarjuk, hogy a legnépszerűbb napilap által híresztelt széthúzás és belső küzdelem azért nem egészen úgy van”. Tarlós megemlítette, hogy a Bálna (korábbi nevén CET) ügyben folyó per kapcsán is „örömmel számolt be ez a lap a főváros pervesztességéről, arról viszont elfelejtett tájékoztatást adni, hogy a per tárgyát képező garanciaszerződés még az előző ciklusban született”. A Bálna ügyével kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: ha a főváros panaszának elutasítását követően van lehetőség még jogi lépésre, akkor élni fognak a lehetőséggel, „nem szívesen veszítené el a város ezt a pénzt”.

A főpolgármester kérdésre válaszolva azt mondta: az elmúlt 3 év legnagyobb sikereinek az új városüzemeltetési modell bevezetését, a Bálna ügyének és a metrószerződéseknek a„kiegyenesítését”, a metróprojekt megmentését és várható befejezését, a korábban privatizált közszolgáltató cégek (vízművek, központi szennyvíztisztító) visszaszerzését, a Margit-sziget és az állatkert fejlesztését, valamint a felszíni kötöttpályás fejlesztéseket tartja. Az 1-es villamos vonalának felújításával és meghosszabbításával kapcsolatban jelezte: a „gátlások minimumát is nélkülöző” ellenzéki nyilatkozatok ellenére az előző városvezetés e projektre az engedélyes tervekből egy vonalat sem húzott meg 2010-ig. Tarlós István a sikerek között említette a főváros által elindított hajléktalanprogramot is, bár „ezzel kapcsolatban olyan kommunikáció folyik, ami már-már kimeríti az uszítás fogalmát”.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a sikerek közé sorolta Budapest teljes körű csatornázásának sikeres uniós pályázatát, amelynek révén 240 km csatorna épülhet, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését, valamint a Rác fürdő projektjét, utóbbi esetben „úgy tűnik, sikerül megkötni a csődegyezséget, a fürdő pedig még jövő tavasz előtt megnyithat”.

Kérdésre válaszolva Tarlós István arról is beszélt, hogy a 3-as metró felújítására vonatkozó projektet még ebben a ciklusban elindítják. Az új szerelvények beszerzése „nem reális alternatíva” a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban. A BKV még idén nyílt közbeszerzési pályázatot fog kiírni a metrókocsik és az alagút felújítására. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi városvezetés „bűnösen elhanyagolta, elképesztő állapotban hagyta itt” a metróvonalat.

Szintén kérdésre válaszolva leszögezte: Horváth Csabával nem fog főpolgármester-jelölti vitát folytatni. - Olyan színvonalú bejelentésekkel, amelyeket ő tesz, nem tartom érdemesnek vitatkozni, másrészt olyanokkal tudok vitatkozni, akik még nem bizonyítottak, márpedig ő Demszky helyetteseként már bizonyított – fogalmazott. A napokban kiadott közleményével kapcsolatban – amelyben Horváth Csabát „korlátolt fickónak” nevezte – annyit mondott: „Hetek óta ment előtte a tarlósozás, nekem erre volt egy reakcióm, amelyben udvarias hangnemben tények voltak leírva. Egyetlen karcos szó, ami elhangzott, az a korlátoltság, ami viszont számomra ténybeli kérdés. Hiszen ő ígért az általuk összehozott 78 milliárdos BKV-adósságra ingyen közlekedést, alagutat a Duna alatt hosszában és japán magánmetrót. Olyasmit is közölt, ha a hajléktalan ’magára csukja otthona ajtaját, nincs kihez szóljon’”.