Tarlós István átadta az idei díszpolgári elismeréseket a szabadság napján

Tizenöten kapták meg a Budapest díszpolgára címet, az elismeréseket Tarlós István főpolgármester adta át a díjazottaknak a szabadság napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen.

„Minden jó teljesítmény alapja az összefogás, az együvé tartozás révén valósulhat meg. Ez fejeződött ki azon a napon is, amikor Magyarország újra szabad lett, és később, önálló, független országként vált az európai közösség egyenrangú tagjává” – mondta ünnepi beszédében Tarlós István. (A beszéd teljes szövege itt tölthető le.) Emlékeztetett rá: Budapest történetében különösen fontos dátum volt 1944. március 21-e, amikor a német hadsereg katonái megszállták Magyarországot, majd 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. A főpolgármester felidézte: a polgári kormány tíz éve ezért nyilvánította nemzeti emléknappá június 19-ét, Budapest Főváros Közgyűlése pedig úgy határozott, hogy szintén ezen a napon adják át a díszpolgári címeket.
 
Václav Havelt idézve Tarlós István kijelentette: „a szeretet és az igazság mindig győz a hazugság és a gyűlölet fölött”. Mint mondta, ez a kelet-európai országok demokratikus épülésének jelmondata, s mindenütt vállalható program. „Különösen fontos egy olyan világban, ahol feszített a tempó és sok az ellentmondás" - jegyezte meg. Minden közszereplő körültekintő figyelme és önmérséklete kellene ahhoz, hogy az egyéni ambíciók ne írják felül a közös célokat. A hamisság, a hatalom elvesztése feletti szűnni nem akaró tomboló düh – parlagi módon felhasználva az ’56-os mártír miniszterelnök emlékét – ne torzítsa a valóságot. A főpolgármester hozzátéve, hogy a hűséggel, szorgalommal, és ha kell, alázattal dolgozók mindezt jól tudják.  Azt mondta: helytállni minden területen lehet, a tudományban, a színházban, a zenében és a kórházakban, de a „valódi nagyság az emberben mérhető igazán”.

Tarlós István azt mondta: „A deáki és az eötvösi gondolatból, amelyek itt, ebben a városban születtek, a mai kornak, Budapestnek leginkább az köszön vissza, amelyik azt mondja: a korrekció legalább olyan fontos, mint a vízió, Megőrizni, javítani és építeni. Nincs, és nem lehet ennél fontosabb program.” Ma már biztonsággal kijelenthetjük, hogy az élhetőbb város megteremtésének útján járunk – hangsúlyozta a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy már nem látszik annyira drámainak a helyzet, mint 2010 őszén, amikor alapvető szolgáltatások összeomlásával is kellett számolni, de „még nem jutottunk túl a nehezén”. Tarlós István aláhúzta, Budapest továbbra is népszerű a világban, zenei, művészi élete elismert, a magyar főváros nemzetközi minősítése több mutató alapján egyértelműen javult az utóbbi 3 évben.
 
„Budapesten az elmúlt 2 és fél évben a konszolidáció volt a legfontosabb. Pótoltuk a buszokat, befejezzük a metrót, megépítjük az új gátakat, nagyszabású fejlesztéseket indítunk útjukra. Újítjuk a város gazdasági teljesítőképességét, megbecsüljük, támogatjuk kulturális életét” – hangsúlyozta.  Tarlós István hozzátette: a cselekvéshez jó példázatok, remek alkotó, tudományos, művészi és sportteljesítmények kellenek, ez fejeződik ki a most kitüntetendő díszpolgárok életútjában is. „Ne feledjük, akik előtt most tisztelettel hajtunk fejet, és fejezzük ki irántuk érzett megbecsülésünket, nemcsak hivatásukban mutatnak fel kiemelkedőt és maradandót, hanem emberi emelkedettségükben is. Tarlós István köszönetét fejezte ki az ellenzéknek, amiért a most kitüntetettek valamennyiét – politikai érzelmekre tekintet nélkül – minden fővárosi képviselő támogatta szavazatával a díj odaítélésekor.

 Díjátadás

Budapest Főváros Közgyűlése díszpolgári címet adományozott:

Dr. Dávid Katalin művészettörténész részére (kiemelkedő tudományos, művészeti és oktatói tevékenységéért, példamutató emberi magatartásáért, páratlanul gazdag életpályája elismeréséül), Halász Judit színművész részére (emlékezetes színpadi és filmes alakításaiért, több generáció számára meghatározó élményt nyújtó gyermeklemezeiért, illetve a fiatalokért végzett humanitárius tevékenységéért), Kurutzné Dr. Kovács Márta egyetemi tanár, professor emerita részére (kiemelkedő tudományos munkásságáért, a magyar mérnökképzésben végzett, több évtizedes, magas szintű oktatói tevékenysége elismeréséül), Schubert Éva színművész részére (a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításaiért, a fővárosi színházakban folytatott, több évtizedes színészi pályája elismeréséül), Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó részére (példamutató sportpályafutásáért, kimagasló edzői tevékenységéért, életműve elismeréséül), Dr. Gschwindt András egyetemi adjunktus részére (a hazai űrkutatásban 50 éven keresztül végzett kiemelkedő munkásságáért), Dr. Khirer Vilmos pápai prelátus, az egyházi bíróság helynöke részére (áldozatos egyház- és közösségépítő tevékenységéért, szilárd erkölcsi magatartásáért, példamutató életútja elismeréséül), Kóbor János előadóművész részére (a magyar könnyűzenei életben öt évtizede betöltött meghatározó szerepéért, utánozhatatlan előadásmódjáért, Magyarországon és a határon túl elért sikerei elismeréseként), Dr. Leél-Őssy Szabolcs egyetemi docens, a földtudományok kandidátusa részére (Budapest rejtett természeti értékeinek feltárásban, a közkincsek védelmében végzett kiemelkedő geológiai tevékenységéért), Dr. Merkely Béla egyetemi tanár részére (a kardiológia területén végzett kiváló tudományos, oktatói munkájáért, valamint példaértékű humanitárius tevékenységéért), Mécs Károly színművész részére (páratlanul gazdag színművészi pályafutásáért, kiemelkedő tevékenységéért, a színpadi és filmes szerepeiben nyújtott felejthetetlen alakításaiért), Szenthelyi Miklós hegedűművész részére (kiemelkedő művészi pályafutásáért, kimagasló zenepedagógusi életpályája elismeréséül), Bozsik József, az Aranycsapat labdarúgója részére (kivételes sportteljesítményéért, világraszóló tehetségéért, egyedülálló pályafutása elismeréséül, posztumusz), Hidegkúti Nándor, az Aranycsapat és az MTK labdarúgója részére (kivételes sportteljesítményéért, világraszóló tehetségéért, páratlan játékos és edzői pályafutása elismeréséül, posztumusz), valamint Václav Havel író, politikus, a Cseh Köztársaság volt elnöke részére (a szocialista világrend felszámolásában és a demokrácia építésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, posztumusz, a díjat Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság nagykövete vett át).

Az elismerést Halász Judit és Dr. Khirer Vilmos későbbi időpontban veszi át.
 

Tarlós István beszéde

Hírek

RSS megtekintés