Tarlós István átadta az Országos Onkológiai Intézet új besugárzó készülékét

Tarlós István főpolgármester átvágja a nemzeti színű szalagot az új sugárterápiás készülék átadásán

Új, korszerű terápiás eszközzel bővült az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központja. A Varian TrueBeam berendezés jelenleg a legmodernebb besugárzó készülék a világon, amelynek használatával az intézet újabb nemzetközi kutatási programokba tud bekapcsolódni.

- Magyarországon a halálozások döntő többségét a daganatos megbetegedések okozzák, ezek aránya jelentősen meghaladja az európai átlagot. Mint ismeretes, a rákot háromféleképpen lehet kezelni: műtéttel, sugárterápiával és gyógyszeres kezeléssel, azaz kemoterápiával. Az Országos Onkológiai Intézet élen jár mindhárom tekintetében, ezért is fontos, hogy mostantól modern, korszerű eszközzel tudják a kezeléseket elvégezni – mondta Tarlós István. Hangsúlyozta: a betegek gyógyulása érdekében a testi és lelki tényezőkről is gondoskodni kell, és ezekre az Országos Onkológiai Intézetben „nagy figyelmet fordítanak”.

 

A főpolgármester kijelentette: a Fővárosi Önkormányzat a továbbiakban is feladatának tekinti az egészségügy támogatását. Kiemelte: a Főváros 2012-re elkészítette Budapest Egészségtervét, 2013-ban pedig elkészült a fővárosi népegészségügyi koncepció, amely alapján együttműködési megállapodásokat kötöttek egészségügyi szervezetekkel és akcióterveket dolgoztak ki. - A Fővárosi Önkormányzat támogatta a kezdeményezést is, amelynek köszönhetően a Szent Margit Kórház önálló működésű intézménnyé vált – tette hozzá.

A most átadott sugárterápiás készüléket 2014 májusában telepítették az intézetben, és az installációs időszak végeztével október óta tudják teljes kapacitás mellett használni. A berendezés egy több mint húsz éves, teljesen elavult készülék helyére került, beindításával a jelenlegi több hetes sugárterápiás előjegyzési idő jelentősen lecsökkenhet. A beruházás összköltsége meghaladta a 800 millió forintot.​​​​​

Hírek

RSS megtekintés