Tarlós: a Római-parti védmű magasításával elkerülhető az evakuálás

A Római-parti védmű magasításával minden valószínűség szerint elkerülhető a csillaghegyi terület evakuálása a Duna áradása miatt – mondta csütörtöki, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: a Fővárosi Csatornázási Művek már bezárt 33 kaput, és 30 ezer homokzsákot elhelyeztek, az éjszaka pedig további 30 ezret megtöltöttek.
 
Hangsúlyozta: a jelenlegi 875 centiméter vízmagasságnál meg tudja védeni Csillaghegyet és Óbudát a gátrendszer, de mivel Csillaghegy három pontja mélyebben fekszik, ezeken a területeken elméletileg nem zárható ki az evakuálás. A katasztrófavédelemmel felkészültek arra, hogy szükség esetén akár 55 ezer embernek is el kell hagynia az otthonát. Erre csak akkor kerül sor, ha a vízszint 875 centiméter fölé kerül és megsérül a védmű – hangsúlyozta a főpolgármester. Kitért arra, ha szükség lenne az 55 ezer ember kitelepítésére, a katasztrófavédelem a Hungexpo területén szervezi meg nekik az átmeneti szállást. Kiemelte, hogy ez az elméletileg elképzelhető legpesszimistább változat, ennyi ember evakuálása teljesen valószínűtlen, de a katasztrófavédelem erre is felkészült.
 
A Római-parton 10 ezer köbméter agyaggal támasztják meg a töltés talpát, mert nagy problémát jelent a buzgárosodás - közölte Tarlós István, hozzátéve: a csatornázási művek ismeri a jelenséget és kezeli a helyzetet.
 
A Margitszigetről a városvezető azt mondta, 200 ezer homokzsákot már beépítettek építettek az árvízi védekezésben résztvevők, a katasztrófavédelem, a honvédség, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szakemberei, valamint az önkéntesek, 9 méteres vízszintig meg tudják védeni a szigetet. A szakembereknek 5500 folyóméter hosszon kell körbezsákolniuk a szigetet, ennek a fele már elkészült. A védművet egy új technológiával, az úgynevezett tengeri kígyóval is megerősítik a szakemberek: 70 darab vízzel töltött tömlőt helyeznek el mintegy 1400 méteren, amely gyorsabbá és szakszerűbbé teszi a védekezést az 5500 méteres szakaszon. A főpolgármester hangsúlyozta, a szigetet kilenc méteres árvízszintig meg tudják védeni, belvíz azonban bizonyára lesz. A szigeten „civilek” már nincsenek, és a kisállatkert állatait is kimenekítették.
 
A csepeli szennyvíztisztítóval kapcsolatban közölte, 9 méter 6 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a létesítményt, így az biztonsággal tud működni. „Az esetleges elöntéssel és fertőzésveszéllyel kapcsolatos hírek alaptalanok, az aggodalom felesleges volt” – jelentette ki a főpolgármester. Hozzátette, mivel a Kvassay-zsilipnél a Duna hat centiméterrel alacsonyabb szinten áll, mint amennyit a Vigadó téren mérnek, a gyakorlatban 9 méter 12 centiméterig biztonságban van a szennyvíztisztító.
 
Tarlós István a közlekedési változásokról elmondta: a HÉV-et még nem kellett leállítani a Margit híd és a Batthyány tér között, de ez megtörténhet, sűrítették a járatokat az 1-es, a 4-es és 6-os, a 17-es és a 18-as villamos, a 2-es és 3-as metró, valamint a 9-es és a 86-os busz vonalán is.
 
A Batthyány téren a BKV is védekezik mintegy 7 ezer homokzsákkal, mivel itt nagyobb árvíznél bekövetkezhetnek szivárgások, de a metró zavartalanul tud közlekedni, legfeljebb az állomáson a szerelvények nem állnak meg - tette hozzá a főpolgármester.  Az épülő 4-es metróval kapcsolatban hangsúlyozta, a Fővám térnél merül fel kockázat, de mivel a szakemberek 9 méter 50 centiméterig biztosítják az állomást, kizárható az elöntés.
 
Tarlós István szót ejtett a tervezett mobilgát építéséről is. „Külföldön is, Szentendrén is sikertörténetként számolnak be a gátakról, érthetetlen a Római-partra tervezett védművel szembeni aggodalom.” A főpolgármester hangsúlyozta, elkészült a környezeti tanulmány a gátról, valótlan állított az az egyébként helyben ismert „civil”, aki ennek hiánya címén feljelentést tett az Európai Uniónál. A mobilgátak tegnap a külföldi tájékoztatókban is erős támogatást kaptak.
                                      
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató