Túl van az első sivatagi teszteken a Puli Space rovere

A Városházán berendezett Puli Space Küldetésirányítás termében zajlik az élet: a Puli Space rovere megkezdte a marokkói sivatag felderítését. Tekintve, hogy a MARS2013 szimuláció az első lehetőség, hogy az Iteráció 2 kódnevű rovert távolról irányítva teszteljék terepen, elsőnek alapszintű feladatokat hajtottak végre, tesztelve a kommunikációt, a navigációt és a rover mozgásképességét.

Eddig két éles tesztnapon vagyunk túl, és mindkettő bővelkedett izgalmakban. Az első napon a marokkói tábor környékét derítettük fel, valamint Tarlós István főpolgármester is meglátogatta az irányítóközpontunkat, és maga is vezette a rovert. A második napon egy évfordulós meglepetést készítettünk a Masat-1 műhold számára, majd távolabbi, nagyobb sziklákkal borított terepeket jártunk be.

Sajnos a tesztek során a gyenge wifi-lefedettség miatt többször is kommunikációs gondjaink akadtak, a probléma elhárításán a szervező ÖWF-fel közösen dolgozunk. Emiatt a második napon az eredetileg kiválasztott helyszínen csak panorámafelvételhez készítettünk felvételeket, és a helyszíni személyzetnek kellett átvinnie a rovert egy jobb lefedettségű pontra, ahol már nagyobb biztonsággal járhattuk be a terepet. Egy fura szituációt is átéltünk: egy látszólag kellően sima területen hosszabb, öt perces folyamatos előrehaladásra utasítottuk a rovert, de az menet közben megfordult, és visszagurult arra, amerről jött. Valószínűleg az egyik kerekünk elakadt egy nagyobb kőben vagy üregben, és az elakadt kerék körül megfordult a rover.
 
A küldetésirányítás megszervezésével kapcsolatban így is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Az irányítás hierarchiája jól működik, és az erőforrásainkat is jól el tudtuk osztani a teljes idő alatt. A vezérlő szoftvereken is több módosítást eszközöltünk az első hét tapasztalatai alapján. A hosszú menetben való, váratlan visszafordulás viszont jelzi, hogy a figyelmünk nem lankadhat: vagy minden esetben rövid szakaszokat teszünk csak meg egyszerre, vagy menet közben is folyamatosan képeket kell gyűjtenünk a roverrel, hogy ellenőrizhessük a haladását.

A következő teszteken a rover közlekedési képességeit tervezzük tesztelni: domboldalakon, homokon és sziklamezőn is meg fogjuk járatni. Remélhetőleg a helyszíni internetkapcsolat is javul addigra annyit, hogy már teljesen a Puli roverre koncentrálhassunk.
 
Puli Space Technologies Kft.