A fővárosi állatkertben több száz látogató ünnepelt együtt Ashával

 A második születésnapját ünneplő kiselefánt 940 kilogrammot nyom, de még mindig elmarad 2,7 tonnás anyjától és csaknem 4,5 tonnás apjától. A fotón Angele (b) és a születésnapos Asha (j) látható

Különleges emeletes tortával köszöntötték fel Ashát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A második születésnapját ünneplő kiselefánt 940 kilogrammot nyom, de még mindig elmarad 2,7 tonnás anyjától és csaknem 4,5 tonnás apjától. A születésnap és a Bálint-nap alkalmából a 14 éven aluli gyermekeknek egész hétvégén díjmentes a belépés, a szerelmespárok pedig ketten egy jeggyel léphetnek be a kertbe szombaton és vasárnap is.

Ma volt a második születésnapja Ashának, a Fővárosi Állat- és Növénykertben cseperedő elefántborjúnak. A 2013. február 14-én született ormányost délelőtt 11 órakor köszöntötték fel a gondozók egy, az elefántok szája íze szerint készült emeletes tortával. A hatalmas „tortalapokat” a galgahévízi Telek Pékség pékjei sütötték zabból, korpából és lisztből, a torta „krémjét” réti széna adta, s déligyümölcsök, illetve zöldségek is kerültek rá. A tetejére pedig egy kenyértésztából formált nagy kettes számot helyeztek: ezt ugyancsak a galgahévízi pékek remekelték.

A méretes tortát Asha a szüleivel, a 13 éves Angele-vel és a 14 éves Assammal közösen fogyasztotta el. Először csak óvatosan csipegettek a tortáról, majd Angele az egész emeletes tortát fölborította, mondhatni „felszeletelte” azt a családnak.
 
Asha felköszöntésére nagyon sokan voltak kíváncsiak, 11 órakor több százan vették körül az elefántok kifutóját. De nemcsak itt, hanem az állatkert más pontjain is nagy volt a közönségforgalom, köszönhetően a kellemes időjárásnak, valamint az Asha születésnapjához, illetve a Bálint-naphoz kapcsolódó kedvezményeknek. Ezen a hétvégén ugyanis a 14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a belépés az állatkertbe, a szerelmespárok pedig ketten egy jegy áráért látogathatják a kertet.
 
Az elefántborjú két évvel ezelőtt világra jövetele igen nagy eseménynek számított, mert előtte több mint ötven éven át nem volt Budapesten kiselefánt. A születésekor 70-80 kg-os jövevény az elmúlt két évben sokat fejlődött és most már 940 kilogrammot nyom. Ez ugyan nem kevés, és meg is felel az állat életkorának, de a felnőtt elefántokhoz képest Asha még mindig nagyon kicsi. Angele, az anyaállat, aki elefánt mértékkel igen törékeny, filigrán alkatú hölgynek mondható, 2,7 tonnát nyom, Assam súlya pedig megközelíti a 4,5 tonnát.
 
Fővárosi Állat- és Növénykert

Hírek

RSS megtekintés