Tények a városligeti bolhapiacról

A városvezetés régóta szeretné megszüntetni a Hermina út és a Városligeti körút közötti zöld területet érintő illegális árusítás miatt kialakult tarthatatlan állapotot. Ezt a megközelítőleg másfél négyzetkilométernyi területet szombaton és vasárnap hajnali 5 órától délután 2 óráig  mintegy 800 - 900 illegális  árus foglalta el, akik tevékenységüket befejezve  nagy mennyiségű hulladékot hagytak maguk után. A területet rendszeresen hétfő délelőttre sikerült  a  FŐKERT és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársainak többé-kevésbé megtisztítani, ezzel  hétről hétre jelentős többletköltséget generáltak a fővárosi önkormányzatnak.
 
Ennek az áldatlan állapotnak a felszámolására és az illegális árusítás mederbe terelésére tett most kísérletet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága, mivel az Alkotmánybíróság döntése alapján megszűnt az illegális árusítás miatt alkalmazható érdemi intézkedés, különösképpen a lefoglalás lehetősége. 2012 augusztusától a főváros rendelete alapján a közterület-felügyelők lefoglalhatták az illegálisan árusított termékeket. Ezt semmisítette meg az Alkotmánybíróság az új szabálysértési törvényben, így a Rendészeti Igazgatóság jogszabály híján eszköztelenül maradt az illegális árusítással szembeni érdemi fellépés tekintetében. Az említett okok miatt más hatósági jogosítvánnyal rendelkező szervnek, így a rendőrségnek, NAV-nak és az ÁNTSZ utódszervezetének sem volt hatásos intézkedési lehetősége.
 
Közben  számos panaszlevél érkezett a lakosságtól a Fővárosi Önkormányzathoz, a Rendészeti Igazgatósághoz, és ismereteink szerint Zugló Önkormányzatához, továbbá is, és az üggyel az írott és az elektronikus sajtó is folyamatosan foglalkozott. Egyébként a visszatérő ellenőrzések során világossá vált, hogy a területen többnyire használt, megunt, régi dolgokat árusítanak, ellentétben a Petőfi Csarnokban működő piaccal.
 
A Rendészeti Igazgatóság igazgatója mindezekre tekintettel javasolta azt a megoldást, amely az érintettek együttműködésére – egyébként alappal – számítva terelné az árusítást legális, kontrollált keretek közé. Ez alapján az igénybevett területen a rendet visszaállítanák szombaton és vasárnap legkésőbb 15 óráig, így biztosítva lennének az egészségügyi szükségletekhez a  közegészségügyileg megfelelő eszközök.. A kezdeményezés nyomán a közterület-felügyelők arról számoltak be, hogy a jogszabály erejénél fogva kifogásolható termékek, úgymint gyógyszerek, cigaretta és szeszesital árusítása megszűnt.
 
A CSAPI (a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága) ebben az ügyben, a Rendészeti Igazgatóság felkérésére adta be a közigazgatási eljárásrend szerint az ideiglenes piacnyitási kérelmet Zugló jegyzőjének, mivel a CSAPI rendelkezik a fővárosban piacnyitási jogosultságokkal.
 
Fentieket figyelembe véve sajnálatosak azok a félinformációkból táplálkozó újságírói felvetések, melyek azt sugallják, hogy a főpolgármester, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága, valamint Zugló polgármestere ne ugyanazon cél megvalósításán dolgozna. A Városliget rendeltetésszerű használata, a rend megteremtése és fenntartása, ugyanakkor a hosszú évek óta hagyományosan itt megjelenő árusítás legális útra való terelése csak konszenzusos együttműködéssel valósítható meg. Nem igaz az az állítás, amely szerint Zugló vezetése nem tudott a probléma lehetséges rendezési terveiről, hiszen a Rendészeti Igazgatóság igazgatója és Zugló Önkormányzatának alpolgármestere párbeszédet folytatott a helyzetről, az okokról, a tervekről, az engedélyezésről.  Tény, hogy a helyzet megoldását nem egyformán látták.
 
Az elmúlt hétvégén a Rendészeti Igazgatóság az árusítási tevékenységet a jogszabályokat betartva helyreállította, a tapasztalat szerint az árusítók együttműködőek voltak. A fővárosi közszolgáltatásában résztvevő vállalatokkal (FKF, Csatornázási Művek, Főkert) összefogva alig egy óra alatt tisztították meg a területet, hogy az árusítás előtti állapot visszaálljon.
 
Amennyiben a kerület polgármestere mindezeket figyelembe véve mégis attól tartana, hogy a fent bemutatott feltételekkel megnyíló ideiglenes használtcikk piac működése beláthatatlan következményekkel járna, akkor a főváros vezetése dönthet úgy, hogy a jelenlegi helyzetbe nem avatkozik bele, hanem megvárja, amíg az Országgyűlés megtalálja az ilyen problémák kezeléséhez szükséges hatékony törvényi megoldást. Ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a szenny és a szemét újratermelődése, az elemi higiéniai eszközök hiánya újfent súlyos közegészségügyi veszélyeket eredményezhet.
 
A főváros vezetése tisztában van azzal, hogy a Városliget arculatához nem feltétlenül illeszkedik egy bolhapiac, még akkor sem, ha az szervezetten is működik, hetente 800-1000 árusrészvételével. Ezért keresi az amúgy társadalmi igényként jelentkező bolhapiacozási tevékenység számára megfelelő alternatív területet, amelyet fel tud ajánlani az árusoknak, esetleg még a lefoglalást lehetővé tevő jogszabály megjelenése előtt.
 
Felkérjük továbbá a Népszavát, hogy ne szítson a főváros és a zuglói önkormányzat között feszültséget, és ne hergelje a közvéleményt alaptalan híresztelésekkel.
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság
 

Hírek

RSS megtekintés