Támadás közterület-felügyelőkkel szemben

Közterület-felügyelőket támadott  meg egy utas  2012. augusztus 25-én a 4-6-os villamos XIII. kerületi Jászai Mari téri megállójában. A BKK jegyellenőreivel közösen szolgálatot teljesítő felügyelők az egyik utast – mivel az nem rendelkezett érvényes menetjeggyel – személyazonosságának igazolására szólították fel a villamoson.
 
Az utas ennek nem tett eleget, és a járműről leszállva megkísérelte elhagyni a villamosmegálló területét, de a két közterület-felügyelő útját állta, mire a menekülő bliccelő torkon ragadta egyiküket. A megtámadott felügyelő a férfival szemben könnygázszóró sprayt alkalmazott. Dulakodás közben a bliccelő a mozgó járművek közé, egy autó motorháztetőjére lökte a vele szemben intézkedő hivatalos személyeket. A gépjármű vezetője és utasa a közterület-felügyelők segítségére sietett, és  közös erővel sikerült ártalmatlanná tenni a támadót. A közterület-felügyelők értesítették a rendőrséget, valamint a kényszerítő eszköz alkalmazása miatt mentőt is hívtak. A támadóval szemben a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai intézkedtek.
 
Bár az utóbbi időben – a nyilvánosságnak köszönhetően – csökkent a közterület-felügyelőkkel szembeni támadások száma, sajnos a mai napig előfordulnak ilyen esetek. Budapest Főváros Közterület-felügyeletének vezetése ezúton köszöni meg az ismeretlen gépjárművezetőnek  és utasának  higgadtságát, amivel megelőzte a komolyabb balesetet, és azt is, hogy önként munkatársai segítségére sietettek. A Felügyelet továbbra is kéri a lakosság és az utazóközönség együttműködését a közterület-felügyelők és a jegyellenőrök  munkájának segítése terén.
 
A tapasztalatok és a statisztikai adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a 2011 júliusa óta tartó közös munka eredményeként a közterület-felügyelőkkel megerősített ellenőrzések lényegesen hatékonyabbak, és ennek köszönhetően jelentősen csökkent a bliccelés az ellenőrzött területeken. A közterület-felügyelők a jegyellenőri csoportokat kísérve hivatalos személyekként védik a közösségi közlekedés járműveit és egyúttal biztosítják a jegyellenőrök munkáját. A felügyelők a bliccelőkkel szemben hatósági jogkörüknél fogva eredményesebben intézkednek, hiszen ha a bliccelő az ellenőrzés során nem adja át személyes okmányait, akkor az érintett személyt a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen tarthatják. 
 
BFKF Sajtószolgálat