Szombaton Színházak éjszakája másodszor

A Színházak éjszakája egy tavalyi kezdeményezésre indult el, és olyan sikeresnek bizonyult, hogy szinte fel sem merült, ne legyen folytatás – mondta Tarlós István főpolgármester az immáron másodszorra megrendezett esemény pénteki megnyitóján. Hozzátette: ez abból fakad, hogy a budapesti színházi élet kiemelkedően európai szintű: a kontinensen alig van metropolisz, ahol évente 10 ezernél több – és számos élvonalbeli – előadást tartanak.

A Színházak éjszakáját szombat déltől vasárnap hajnalig rendezik, a Fővárosi Önkormányzat 14 színháza várja a közönséget. A nézők a Színházak éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával ellátogathatnak a résztvevő színházak bármelyikébe. A színházak erre az alkalomra született produkciókkal, gyerekprogramokkal, koncertekkel készülnek, a közönség például beszélgetéseken, kulisszajáráson és tánctanításon is részt vehet. Tarlós István megjegyezte, rendkívül sokszínű estének néz elébe a közönség, lesz szerep- és jelmezpróba, közönségtalálkozó és sok-sok zene.  – A színházba látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé, részesei lehetnek a játéknak. Ez nagyon jó így, mert minden igazi színházban együtt játszik a színész és a közönség – tette hozzá a főpolgármester.

A Színházak éjszakáját Tarlós István kiváló kezdeményezésnek nevezte, méltatta a színházak kiemelkedő munkáját.  „A Vígszínház, a Katona József Színház, a Madách Színház, az Operett Színház előadásai, és még hosszan sorolhatnám a példákat, olyan produkciók, amelyek bármely európai színházban megállják helyüket, amit számos alkalommal bizonyítottak is. Mindezt jóval rosszabb körülmények között érik el, mint a nagy nyugat-európai városok teátrumai. A közönség hálás ezért, hiszen sok a teltházas előadás. A fenntartó, jelen esetben a Fővárosi Önkormányzat pedig köszönetét és elismerését fejezi ki – hangsúlyozta.
 
Rendkívül sokszínű estének néz elébe a nagyérdemű. A táncóráktól a „Katona-dalokig” szinte minden megtalálható. Lesz szerep- és jelmezpróba, közönségtalálkozó, sok-sok zene. Játszik az egész pesti Broadway, a Radnóti, az Újszínház, a József Attila, a Jurányi, a Centrál és a Bábszínház. Színházasdit játszik szinte az egész város, amit az a tény is jól jelez, hogy minden jegyet már jó előre lefoglaltak. – Hiszem, hogy ugyanúgy, mint az előző évben is, nem csalódik a nagyérdemű közönség, és a jövő évad előtt még többen éreznek majd kedvet ahhoz, hogy bérletet váltsanak, jegyet vegyenek az új előadásokra is – fogalmazott a főpolgármester. Üdvözölte, hogy az „Éjszaka” sok helyen, például a Kolibri Színházban vagy a Szabadtér Színházban már délelőtt kezdődik, így a gyerekeket és szülőket egyaránt bevonják. – Jó érzéssel mondhatom azt is, hogy a megújuló Margitszigeten rövidesen tovább bővülhetnek a város életében mindig is fontos szerepet betöltő nyári előadások – tette hozzá.
 
Tarlós István idézte Nádasdy Kálmánt, a budapesti színházi élet egyik legszínesebb egyéniségét, aki egy alkalommal azt mondta: ha két ember áll a színpadon, és közülük az egyik mozdulatlan, akkor a másik a színész. – A színész és a színház valóban mozgásban tart. Képes hatni a kultúrára és a közéletre egyaránt. Ez közös munka és közös felelősség is. A színészek tudják: Prospero pálcája valójában soha nem tört el. A színház és a játék él. Budapest sokszínű kulturális, művészeti életében ez éltető erőt is jelent – emelte ki a főpolgármester.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a nézők hűségét hangsúlyozta és azt, hogy a színházba járók közösségi élményre vágynak. Ennek az élménynek a megsokszorozása hívta életre ezt a "kalandos éjszakát", ahol a cél, hogy a színház mindenkié lehessen.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója arról beszélt, hogy a Színházak éjszakájával sokat nyer a néző, mert más aspektusból is megismerheti a teátrumot. "Sokat kapnak a színházak, a színészek pedig sajátos oldalukról is megmutatkozhatnak". Mint elhangzott, a több mint száz előadás között sok új bemutató lesz, a programok üzenete pedig az, hogy a fővárosi színházak energikusak, élénkek, életörömöt közvetítenek.

A rendezvény programja a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon olvasható. A Színházak éjszakája támogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a közmédia több magazinműsorában és hírműsorában is szó lesz a rendezvényről. A Kossuth Rádió Belépő című műsora élőben közvetíti a Thália Látványstúdióból az eseményeket 22 óra 10 perctől éjfélig.