Szobrot állítottak Schweidel József aradi vértanúnak Budapesten

Október 4-én felavatták Schweidel József vezérőrnagy, az 1848-as szabadságharc hősének mellszobrát a Petőfi Sándor laktanyában. Az ünnepségen, amely a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár jelenlétében zajlott, beszédet mondott Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.

– Ma Budapestnek a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár jelenti a biztonságot, azt a szervezetet, amelyikre lehet számítani, amikor szükség van rá. De jelenti azt a szervezetet is, amelyikre büszke lehet. A megszépült épületegyüttes a város és a kerület dísze lett, a dandár pedig szerves részévé vált a városnak. Jelenlétük már nem csak az ünnepi események kapcsán, hanem a nyugati autópályákról a városba való belépéskor rögtön, vagy a térzenei események kapcsán is észlelhető – mondta Szentes Tamás. A főpolgármester-helyettes üdvözölte a dandár munkáját, amellyel „védték a budapestiek életét az idei árvíz idején”.

Schweidel Józsefet 1848. szeptember 6-án léptették elő magyar ezredessé, a szeptember 29-i pákozdi csatában tanúsított hősiességéért honvédtábornokká nevezték ki. Kossuth 1849. május 9-én Schweidel Józsefet nevezte ki Pest város térparancsnokává. A tábornok a világosi fegyverletétel után az oroszok foglya lett, akik tábornoktársaival együtt átadták az osztrákoknak. Ő volt az egyetlen, akit az aradi vészbíróság kegyelemre javasolt Haynaunak, ő azonban ezt elutasította, és kötél általi halálra ítélte.

A vezérőrnagy bronzból készült mellszobra Győrfi Ádám szobrászművész munkája.