Szerdán kezdődik az Európai Mobilitási Hét Budapesten

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg szeptember 16-22. között az Európai Mobilitási Hetet Budapesten és az ország több pontján. A Fővárosi Önkormányzat, mint a rendezvénysorozat egyik főszervezője kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelem erősítésére, a városvezetés jelentős erőfeszítéseket tesz a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében – mondta a megnyitó ünnepségen Tarlós István főpolgármester.

„A Mobilitási Hét kiváló példája annak, hogy hogyan lesz egy apró kezdeményezésből egy, az európai városokat összekötő mozgalom. Az első autómentes napot 1997-ben rendezték, a kezdeményezés lényege az volt, hogy a gépkocsit használók egy napra tegyék le autójukat, és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat” – idézte fel a rendezvénysorozat történetét Tarlós István. Kiemelte: a rendezvénysorozat, azon belül az Autómentes Hétvége kiváló lehetőséget teremt a Fővárosnak, hogy bemutassa az elmúlt évek közlekedési fejlesztéseit. 

„Hatalmas munka áll mögöttünk, az elmúlt évek budapesti fejlesztései kényelmesebbé, kiszámíthatóbbá, gyorsabbá és zöldebbé tették a közlekedést, így a fővárosi polgárok egy tisztább levegőjű városban gyorsabban, kellemesebb környezetben utazhatnak. Meggyőződésem, hogy nem az autósokat kell büntetni, hanem olyan közlekedési rendszert kell felépíteni, ami vonzó alternatíva lehet az általában gépkocsival közlekedőknek” – mondta Tarlós István. A közlekedést érintő fejlesztésekről szólva kiemelte: négy év alatt megduplázódott az alacsonypadlós buszok száma, jelentősen csökkent az új buszok károsanyag-kibocsátása, ezáltal tisztább lett a levegő. - A Belváros autóforgalmának csökkentésében nagy szerepet játszott a 4-es metró befejezése, a P+R parkolók számának bővítése, továbbá a nemrég megvalósított MOL Bubi közbringarendszer elindítása – tette hozzá a főpolgármester.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Európai Mobilitási Hét főkoordinátoraként a magyar emberek szemléletformálásához és a közlekedési szokások környezetbarát átalakításához kíván hozzájárulni – mondta Seszták Miklós. Kiemelte: a korszerűsítési programok eredményeként javul a társaságok működőképessége, továbbá emelkedik a szolgáltatások színvonala is. - Az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek köszönhetően megszületett a közösségi közlekedés új szabályozási keretrendszere, megkezdődött a közösségi közlekedési szolgáltatók szervezeti átalakítása, ismertté váltak a MÁV Csoport modernizációs tervei, emellett megkezdődött a Volán-társaságok hét regionális társaságba történő integrációja is – tette hozzá a fejlesztési miniszter.

Az Európai Mobilitási Hét keretében számos programot szerveznek Budapesten. A szeptember 20-22. közötti Autómentes Hétvégén lezárják az autós forgalom elől az Andrássy utat, ahol kulturális és sportprogramok, szakmai események, valamint Streetfood Show és Főzdefeszt várja az érdeklődőket. A részletes program megtalálható az Európai Mobilitási Hét honlapján.

Hírek

RSS megtekintés