Szeptembertől ismét várja az olvasókat a felújított Kőbányai Könyvtár

Mintegy 58 millió forintból újult meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára, amely kibővített gyerekkönyvtárával a mai kor elvárásainak megfelelően tudja kiszolgálni a csaknem 10 ezer beiratkozott olvasót.

A rekonstrukció során megújult a bútorzat, a padló, a gyereksarok, valamint a számítógépes infrastruktúra is. A munkálatokhoz a Fővárosi Önkormányzat 44 millió forint forrást biztosított a Nemzeti Kulturális Alap és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mellett, a felújítás Jakab Csaba tervei alapján valósult meg.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Kőbányai Könyvtár történetét felidézve elmondta: a ma 1500 négyzetméter területű bibiliotéka 1929-ben csupán 18 négyzetméteren működött, jelenlegi helyére 1975-ben költözhetett. Mint leszögezte: könyvtárakra az internet korában is szükség van, azonban a korábbi évtizedek feladataihoz képest a bibliotékáknak kulturális szolgáltató központtá, közösségszervező erővé kell válniuk. "A belső tartalom, a lényeg ezredévek óta változatlan: közvetíteni a megszerzett tudást, ismeretet" - fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2002 óta tíz új könyvtárat nyitottak, húsz nagyobb és tíz kisebb intézményt újítottak fel. A kőbányai intézmény rekonstrukciójáról elmondta, a gazdasági válság idején az ilyen beruházások "kulturális stratégiai kérdésnek" számítanak.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere a megnyitón megjegyezte: "jó érzés" ma a kerület polgármesterének lenni, mivel számos felújítás, beruházás valósul meg. Példaként megjegyezte, hogy két iskolát, két óvodát és két bölcsődét újítottak fel, valamint több útépítés is megtörtént. A polgármester a kőbányai intézményt "a város legjobb könyvtárának" nevezte, és leszögezte, hogy a beruházás révén a könyvtár szolgáltatásait sikerült a kor igényeihez igazítani.