Szekszárdi és etyeki bor lett Budapest Bora

A szekszárdi Szeleshát Pince 2011-es merlot-ja és az etyek-budai Nyakas Pince 2012-es chardonnay-je nyerte el a Budapest Bora címet, melyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot. A felhívásra több mint hetven, fele-fele arányban fehér és vörösbor érkezett be, közel 40 borászattól.
 
Az idén első alkalommal megrendezett Budapest Bora verseny célja az, hogy kiálljunk a nemzeti értékek mellett, a magyar bort közelebb hozzuk a fővároshoz és annak szerves részévé tegyük – fogalmazott a pályázat szerdai eredményhirdetésén Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.  Hozzátette, hogy Magyarország legfontosabb erőforrása a mezőgazdaság és a magyar föld, amire a jövőnket építhetjük, ennek a legjobb interpretációja pedig a gasztronómia, ami széles körben is kedveltté teszi ezeket az értékeket.
 
A Budapest Bora pályázattal szeretnénk egy olyan hagyományt teremteni, ami fejlődést és nagyobb hírnevet hozhat a magyar borászat számára - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.
 
 
- Ez a verseny a bizonyítéka annak, hogy a nemzeti borstratégia a fővárosban is visszhangra talált - mondta Kiss Eliza miniszteri biztos. A legfontosabb az, hogy nyissunk a világra, a győztes borok pedig ajándékként szimbolizálják azt az összefogást, ami az elmúlt időben történt - tette hozzá.
 
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte, hogy a Budapest Bora cím szimbolikus, presztízs értékű és mindenki számára fontos értékeket hordoz. - Sikerült azokat a borokat kiválasztanunk, amik méltóképpen képviselik Budapest fővárosát és a magyar borászatot bárhol a világon - mondta.
 
A Budapest Bora 2014 címet elnyerő két pályázat mellett a zsűri kiosztott 16 arany, 35 ezüst és 16 bronz minősítésű oklevelet is.
 
A főváros által kiírt pályázatra hetven tétellel neveztek a bortermelők, a nyertesek a győztes boruk palackján szerepeltethetik a Budapest Bora emblémát.

Hírek

RSS megtekintés