Szörényi Levente kapta a Gundel Életmű Díjat

Szeptember 8-án átadták a 2013-as Gundel Díjakat. A Magyar Oscarnak is nevezett elismerést életmű kategóriában Szörényi Leventének ítélte a kuratórium, amelynek tagja volt Tarlós István főpolgármester és Alföldy Tádé, a Gundel Kft. ügyvezető igazgatója. A főpolgármester az átadás után méltatta a zeneszerző munkásságát.

Szörényi Levente Kossuth és Erkel-díjas zeneszerző, énekes, szövegíró, a hazai zenei élet öt évtizedének megkerülhetetlen szereplője. A magyar beatzene megteremtője, számtalan sláger zeneszerzője, szövegírója és előadója. A zeneművészet mellett aktív közéleti szereplő, ezen kívül régészként és borászként is ismert. Meggyőződésem, hogy méltó utódja lesz a korábbi díjazottaknak, mert kiemelkedő tehetsége, hosszú és páratlanul gazdag művészi pályája, valamint sokrétű közéleti tevékenysége egyaránt érdemessé teszik erre az értékes kitüntetésre - mondta Tarlós István főpolgármester a díj átadásakor.

Idén a „Sztár-lett” kategória kitüntetettje az Attraction Performances árnyékszínház lett, a képzőművészeti elismerést festőművész kategóriában Tőkés Réka, szobrász kategóriában pedig Magyari Balázs vehette át. A komolyzenei díjat az énekes és hangszeres előadók közül Ruszó Alexandra, a zongoristák közül pedig Kovács Gergely kapta. A színművészeti kitüntetés Sándor Pétert és Kosik Anitát illette, táncművészet kategóriában pedig Horányi Adrienn balerina és Kovács Gábor néptáncos kapta a kuratórium elismerését.

A Gundel Művészeti Díjat Láng Györgynek, a Gundel Étterem tulajdonosának kezdeményezésére magánemberek alapították. Az először 2001-ben átadott díjat 2011-ben átalakították: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda.