Roma Mátrix Konferencia: szakmai fórum az Újvárosházán

​A diszkrimináció elleni küzdelem és a hatékonyabb roma integráció kérdéseiről rendeztek szakmai fórumot Budapesten. Az Újvárosházán tartott Roma Mátrix Konferencián Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: a hosszú távú cél egy összetartóbb, élhetőbb, értékeire jobban vigyázó Budapest létrehozása, amelynek megteremtése romák és magyarok közös feladata és felelőssége.

A főváros vezetése elkötelezett abban, hogy a budapesti roma közösségnek saját belső identitását megerősítő, értékalapú kulturális hátteret biztosítson. Ennek jegyében támogatták és működtetik a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot, „Budapest Márka” elismerő címet adományoztak idén tavasszal a  Rajkó Művészegyüttesnek a cigányzene hagyományainak ápolásáért és ismertté tételéért, továbbá a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére tavaly a VIII. kerületben létrejött a Muzsikus Cigányok Parkja is – jelezte beszédében a főpolgármester-helyettes.

A főváros 2010 óta új alapokra helyezte, komplex módon és hosszú távú koncepciókban gondolkodva kezeli a roma közösség felzárkóztatásának kérdését –. tette hozzá. Csomós Miklós megemlítette azt is, hogy a romaügyi társadalompolitika szakterületén a főváros aktívan részt vesz a Roma-Net program mellett,  az EUROCITIES nemzetközi városi hálózat Social Affairs Forumán belül működő, Roma Task Force munkacsoportjának tevékenységében.

A fórumon európai uniós szakértők a romák diszkriminációja elleni küzdelemhez kapcsolódó tapasztalataikat, gyakorlati ismereteiket oszthatták meg. A projekt célja, hogy a romák hatékonyabban tudjanak küzdeni a rasszizmus ellen, ki tudjanak állni az állampolgári jogaikért.

A Roma MATRIX az Európai Unió eddigi legnagyobb roma integrációs programja. 19 szervezet partnersége 10 különböző EU tagállamból, melyekben Európa roma lakosságának 85%-a él. A program 2013 áprilisától 2015 márciusáig tart az Európai Unió Alapvető- és Állampolgári jogok program társfinanszírozásával.