Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés

Mintegy másfél tucat napirendet tárgyalt meg március 26-i, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A Sziget fesztivál szervezőitől 50 millió forint+ áfa közterület-használati díjat kérnek, tulajdonosi hozzájárulást adott a főváros a Kossuth téri Károlyi-szobor ideigelenes elszállításához, elhalasztották a kórházak átadás-átvételével kapcsolatos megállapodás-tervezet tárgyalását, pályázatot írnak ki az állatkert főigazgatói posztjára.
 
A Fővárosi Közgyűlés támogatta Tarlós István főpolgármester előterjesztését a Sziget Kft.-vel kötendő szerződéstervezetről: ez alapján a fesztivál rendezője idén is 50 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat fizethet Budapestnek. A Sziget fesztivál rendezője elfogadta, hogy az Óbudai-sziget közpark területét a tavalyival megegyező mértékű közterület-használati díj ellenében vegyék igénybe, jóllehet a tavalyihoz képest kisebb területre igényelt használatot - szerepel a Fővárosi Közgyűlés által hétfőn elfogadott határozatában, amelyet 29 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők.

2011 előtt a fesztivál ingyenesen használta a közterületet, azonban ezt a gyakorlatot a jelenlegi városvezetés tavaly megszüntette. A Fővárosi Önkormányzat idén is 50 millió forint plusz áfa bevételhez jut a ezen a jogcímen. A Sziget Kft. ezen felül további legalább 100 millió forinttal kompenzálja a Fővárosi Önkormányzatot és a tulajdonában álló cégeket azért, mert a fesztivál ideje alatt a főváros jelentős többletterheket vállal például a tömegközlekedés és más "közösségi igények" területén. A határozat alapján a főváros és a Sziget Kft. március 31-ig aláírja a szerződést.

A 20. Sziget fesztivált idén augusztus 6. és 13. között rendezik meg. Az együttműködési megállapodás tervezete szerint a Sziget fesztivál ideje alatt összesen 560 ezer 115 négyzetméter területen zajlik kulturális, karitatív, vendéglátó, kereskedelmi tevékenység, ebben benne van a közlekedési útvonalak, játszóterek, egyéb zöldterületek mérete is. A megállapodás az Óbudai-sziget területén július 16-tól augusztus 30-ig biztosítja a közterület-használatot. A megállapodás részét képezi a június 2. és július 24. között négy hétvégén át tartó Gyerek Sziget rendezvénysorozatra vonatkozó közterület-használati engedély.
 
Tulajdonosi hozzájárulást adott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában az alkotás Siófokon történő felállításához. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll. Az alkotás a fővárosi önkormányzat tulajdona, annak a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint.
 
Elnapolta a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodás-tervezettel kapcsolatos döntést. A dokumentum azért került volna ismét a testület elé, mert a főváros által tavaly december végén szignált háromoldalú megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem írta alá.
 
Pályázatot írnak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján; a jelenlegi intézményvezető, Persányi Miklós megbízása augusztus 31-én jár le. A leendő főigazgató megbízatása öt évre szól, a pályázat benyújtásának határideje a kiírás közzétételét követő 30 nap, az elbírálásról a Fővárosi Közgyűlés a pályázat benyújtását követő 30 napon belül dönt. A pályázatnak tartalmaznia kell az állatkert működésének és fenntartásának középtávú szakmai programját, az intézmény közművelődéssel kapcsolatos - különösen a kiemelt látogatottság megőrzése érdekében kidolgozott - elképzeléseit, az intézmény tudományos tevékenységének bemutatását, illetve a fejlesztésre, a humánpolitikára és a gazdálkodásra vonatkozó stratégiát. A beérkezett pályázatok véleményezésére szakértőként kérték fel többek között Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, Csányi Vilmos etológust és Fehér Györgyöt, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját.
 
Szándéknyilatkozatot fogadott el mai, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amelyet a főpolgármester aláírhat a Fővárosi Vízművek külföldi befektetőivel. Eszerint a cég kisebbségi részvénycsomagját a fővárosi önkormányzat 12,8 milliárd forintért vásárolja vissza, a járulékos költségekkel együtt összesen 15,1 milliárdért szerzi vissza a teljes céget. A következő tíz évben pedig a fővárosban marad az a becslések szerint 30-33 milliárd forint, amelyet a befektetők menedzsmentdíjként, vagy osztalékként vittek volna ki. Vagyis a visszavétel költsége 15,1 milliárd, míg a főváros megtakarítása csaknem 50 milliárd forint az ügyleten – mondta a közgyűlés ülése után tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. 

Hírek

RSS megtekintés