Rekord gyorsasággal, tíz hónap alatt elkészült Csepel új csatornahálózata

Közel négyezer háztartás több évtizedes szennyvízproblémáját oldja meg a közelmúltban befejeződött csatornahálózat-bővítés Csepelen. A fejlesztéssel fontos környezetvédelmi célok teljesülnek: az érintett háztartások szennyvize többé nem károsítja a talajt, és a Duna vize is tisztább lesz. A 12 milliárd forint értékű beruházást szimbolikusan csütörtökön adta át Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd, Csepel polgármestere.
 
Nagyszabású környezetvédelmi fejlesztés zárult le Csepelen, a fővárosnak azon kerületében, amely az utóbbi három évben többet kapott, mint az azt megelőző húsz évben. Az 54 kilométernyi szennyvízvezeték és a háztartások csatlakozását biztosító több mint 3500 darab bekötővezeték rekordidő, tíz hónap alatt került a föld alá. A tempós kivitelezés során nem ritkán egyszerre 40 utcában épült az új, környezetbarát hálózat – mondta az ünnepélyes átadáson Tarlós István. A beruházás – azon kívül, hogy hatására javul a lakosság közérzete – fontos környezetvédelmi előírásoknak is eleget tesz. A fejlesztésnek köszönhetően a Duna vízminőségét jelentősen javulni fog – tette hozzá a főpolgármester. A szennyvízhálózat korszerűsítésének teljes költsége 40 millió euró (11,8 milliárd forint) volt, amelynek 65 százalékát Brüsszel, húsz százalékát a magyar kormány, 15 százalékát pedig a fővárosi önkormányzat fedezte - közölte Tarlós István.
 
- Negyven év után Csepel csatornázottsága végre teljessé válhat. A fejlesztés révén jobb életkörülményeket, tisztább környezetet biztosíthatunk a jövő nemzedékeknek is – fogalmazott az eseményen Németh Szilárd. Csepel polgármestere hangsúlyozta: a vezetékrendszer összesen közel négyezer csepeli család szennyvízproblémáját oldja meg, az új hálózathoz eddig több mint 1600 háztartás csatlakozott. Egyedülállónak nevezte, hogy a beruházásban érintett családoknak nem kellett külön fizetniük a csatornázásért, az egyedül élő nyugdíjasokat és a nagycsaládosokat pedig a kerten belüli csatornabekötésben is támogatták. Példaértékűnek nevezte, hogy a csatornázást egy éven belül sikerült befejezni. Kitért rá, hogy Csepel negyedmilliárd forint fejlesztési támogatást nyert a fővárostól, ebből újul meg többek között teljesen a Szent Imre tér és épül ki a kis-dunai parton a közvilágítás.
 
 
Az átfogó fejlesztés részeként az új csatornahálózat kiépítése mellett sor került a kerület szennyvizét fogadó Vas Gereben utcai szivattyútelep teljes körű korszerűsítésére is. A létesítményt egy szintén új, 6,5 kilométeres nyomóvezetékpár kapcsolja össze a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Teleppel. A tavaly év végén átadott elemeknek köszönhetően Csepel szennyvize, amely korábban megfelelő tisztítás nélkül közvetlenül a Dunába került, a jövőben már nem károsítja tovább a folyó vizét.
 
Tarlós István a beruházás lezárásaként egy vízcseppet ábrázoló üvegszobrot adott át Németh Szilárdnak.

40 km, 4000 család

Hírek

RSS megtekintés