Reagálás Tóth József kijelentéseire

A XIII. kerületi polgármester, a szocialista Tóth József a napokban folyamatosan igyekszik mosakodni hajléktalanügyben. A Főpolgármesteri Hivatal Tóth József megnyilvánulásaira az alábbiakban reagál.
 
1. Tudni kell, hogy minden városrészben vannak fővárosi, illetve kerületi tulajdonban lévő területek. Előbbire a rendelet fővárosi, utóbbiakra kerületi döntést tartalmaz.
 
2. A kerületi „tiltásokról” a döntéseket a kerületek hozták meg, azokról a Fővárosi Közgyűlés nem szavazott külön, automatikusan a rendelet részét képezik mellékletként. A legszigorúbb szabályokat Budapesten Tóth úr kerülete alkotta a saját tulajdonú kerületi területekre.
 
3. Tóth polgármester úr a rendeletalkotáshoz időben, hivatalosan leadta a kerület határozatát, ami bekerült november 14-én a rendeletbe. Ha minden kerület utólag javítgat, kiszámíthatatlan motivációval – pl. MSZP-MSZP vita következtében –, akkor naponta lehet rendeletet módosítgatni – amire persze Tóth úr kétségesen jogosult a rendeletalkotás után.
 
4. Tóth úr most a földrajzilag a XIII. kerületben található hajléktalanlétesítményekkel próbál dicsekedni, mintha azokhoz túl sok köze lenne, azon túl, hogy a Főváros és a Belügyminisztérium által létesített hajléktalankórház működését hosszú ideig nem engedélyezte.
 
5. Tóth polgármester úr volt az a politikus, aki hajléktalanügyben azt nyilatkozta, hogy „fejleszteni akarja a kerületét, nem zülleszteni”.
 
6. A fővárosi MSZP álláspontja egyébként is zavaros az ügyben, különösen, hogy az MSZP-kormány épp Horváth Csaba főpolgármester-helyettessége idején szüntette meg az országos pszichiátriai intézetet, anélkül, hogy hasonló intézménnyel behelyettesítette volna.
 
Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság