Péntektől újra járhatók a felső rakparti utak Budán a közúti forgalom számára – aktuális árvízi közlekedési összefoglaló

Utasításomra a BKK a Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret megnyitja péntek hajnaltól a közúti forgalom számára. A 86-os busz ismét az eredeti útvonalán közlekedik teljes hosszban. A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér közötti újraindulásáról péntek reggel, a BKK és a BKV műszaki szakemberei által tartott helyszíni bejáráson születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombaton hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon, erről később adunk pontosabb tájékoztatást. További változás, hogy már ma, csütörtök 11 órától a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra a veszélyhelyzet miatt elrendelt tilalom megszűnt, tehát a járművek ismét közlekedhetnek Budapesten.
 

A részletek összefoglalva:

 
-          A Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret megnyitjuk péntek hajnaltól a közúti forgalom számára.
-          Pénteken üzemkezdettől a BKK a 86-os buszokat ismét az eredeti útvonalán közlekedteti teljes hosszban.
-          A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér közötti újraindulásáról péntek reggel, a BKK és a BKV műszaki szakemberei által tartott helyszíni bejáráson születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombat hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. A hév újraindulását követően a H5-ös jelzésű HÉV-pótló megszűnik.
-          Csütörtök reggel óta ismét használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is az Újpesti vasúti hidat (Északi összekötő híd). A Népsziget lezárása továbbra is érvényben marad. Az egyéb lezárások változatlanul fennmaradtak a város további pontjain.
-          A Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitottuk a közúti forgalom számára is.
-          Csütörtök 11 órától a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra a veszélyhelyzet miatt elrendelt tilalom megszűnt, tehát a járművek ismét közlekedhetnek Budapesten.
 
Az alsó rakpartok továbbra is le vannak zárva, ezért továbbra is arra kérünk minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az egyéni autóhasználat helyett válasszák a közösségi közlekedést, vagy a belsőbb területeken használjanak kerékpárt. A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek. Az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A lezárások miatt különleges forgalmi intézkedésekre is sor került, amelyek a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgálják és egyben a beérkező forgalom elterelésével meggátolják a közúti forgalom feltorlódását a budai belvárosban.
 
Az alábbiakban részletesen ismertetem a forgalmi változásokat. Kérjük a fővárosiakat és a Budapestre ingázókat, hogy autójuk helyett a közösségi közlekedés járműveit válasszák!
 
BATTHYÁNY TÉR ÉS TÉRSÉGE - M2-ES METRÓ, H5-ÖS HÉV, 11-ES, 111-ES, 39-ES 160-AS, 260-AS AUTÓBUSZOK
 
- Szerda óta újra megáll az M2-es metró a Batthyány tér állomáson, és eredeti útvonalon közlekednek a 11-es, 111-es, 39-es, 160-as és 260-as buszok.
- A védekezési munkálatok miatt a Batthyány téri aluljáróban a szokásosnál sokkal kevesebb hely áll az utasok rendelkezésére, ezért arra kérünk mindenkit, ne álljon meg az állomás területén, ne nézelődjön. A metróállomáson lévő jegypénztár még nem üzemel, de a felszínen lévő mozgóárusnál biztosított a jegy- és bérletvásárlás. Az aluljáró üzletei sem nyitnak újra egyelőre.
- A H5-ös HÉV továbbra is a Margit híd budai hídfője (felszíni állomás) és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik, csúcsidőben pedig továbbra is minden második vonat visszafordul a Szentlélek térről, a Margit hídi állomás szűkös kapacitása miatt. Ezért a HÉV-pótló autóbuszok továbbra is járnak H5-ös jelzéssel, de immár a Szentlélek tér és a Batthyány tér között. A H5-ös HÉV Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér M közötti újraindulásáról péntek reggel születik döntés. Ennek nyomán vagy pénteken déltől vagy szombaton hajnaltól közlekedhetnek a HÉV-ek a teljes vonalon. A HÉV újraindulását követően a H5-ös jelzésű hévpótló megszűnik.
 
19-ES ÉS 41-ES VILLAMOSOK
 
A 19-es és a 41-es villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M végállomáshoz viszik az utasokat, a Döbrentei tértől a 18-as villamos vonalán. A kimaradó szakaszon, Batthyány tér M+H és Döbrentei tér között utasaink a sűrűbben közlekedő 86-os busszal utazhatnak.
 
86-OS AUTÓBUSZOK
 
A 86-os autóbuszok Újbuda, Függetlenségi park és Óbuda, Bogdáni út felé ismét az eredeti útvonalukon járnak, és az eredeti megállókban állnak meg. A 19-es és 41-es villamosok terelésére, illetve az alsó rakpartok lezárására tekintettel továbbra is sűrűbben közlekednek.
 
BEM RAKPART, FŐ UTCA, DÖBRENTEI UTCA, ÁRPÁD FEJEDELEM ÚTJA, HORVÁT UTCA, FAZEKAS UTCA
 
A Török utcában és az Üstökös utcában szerdától visszaállt az eredeti forgalmi rend, valamint szerdán az Árpád fejedelem útját is megnyitottuk dél felé a közúti forgalom előtt.  Csütörtökön a Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon a Margit körút felé vezető irányban megnyitottuk a közúti forgalom számára is. A Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret péntek hajnaltól nyitja meg a BKK a közúti forgalom számára. Péntektől így az alsó rakpartok kivételével helyreáll Budapest belső területein a közúti forgalmi rend. Az alsó rakpartok teljes hosszban továbbra is lezárva maradnak, további intézkedésig.
 
KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS
 
A Margit híd alatti átjáró továbbra is lezárva marad, illetve a hév-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit híd budai hídfőjénél. Kérjük a kerékpárosokat, hogy a kerékpárút helyett az Árpád fejedelem útját vagy az észak felé egyirányúsított Frankel Leó utat használják ezen a szakaszon. A kerékpározás engedélyezése a hév újraindulását követően lehetséges.
 
2-ES VILLAMOS
 
A 2-es villamosok rövidített útvonalon, Közvágóhíd H és Eötvös tér között közlekednek továbbra is, a megszokott forgalmi rendben (csúcsidőben a villamosok egy része csak a Március 15. térig). A 2-es villamospótló buszok továbbra is Nyugati pályaudvar M és Széchenyi István tér között járnak.
 
SŰRŰBB JÁRATOK
 
Az M2-es és M3-as metrót, az 1-es, 1A, 4-es, 6-os, 17-es, 61-es villamosokat, a 9-es és 86-os buszokat továbbra is sűrűbb menetrend szerint közlekedteti a BKK.
 
MARGITSZIGET - 4-es és 6-os villamosok, 26-os autóbusz
 
A Margitsziget lezárása érvényben marad, a 26-os autóbuszok nem közlekednek és a 4-6-os villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél.
 
KIRÁLYOK ÚTJA, NÁNÁSI ÚT - 34-es, 934-es autóbuszok
 
A Királyok útja le van zárva, de a Nánási út Pók utca és Emőd utca közötti szakaszát megnyitották a közúti forgalom előtt, így a 106-os autóbusz újra az eredeti útvonalán jár, viszont a 34-es és 934-es autóbuszok továbbra is terelt útvonalon közlekednek.
 
EGYÉB KORLÁTOZÁSOK - 104-ES, 104A,122-ES, 196-OS, 204-ES AUTÓBUSZOK, D11, D12, D13 HAJÓK
 
- Nem közlekednek a D11, D12 és D13-as jelzésű hajók.
- A 104-es és a 104A jelzésű buszok nem érintik a Székesdűlő és a Székesdűlő ipartelep megállókat, valamint Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.
- A 122-es buszok Újpest-Városkapu M felé, a 204-es buszok Rákospalota, Kossuth utca irányában, illetve a 196-as buszok Újpalota, Szentmihályi út felé nem érintik az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.
 
RENDKÍVÜLI FORGALMI REND VÁLTOZÁSOK:
 
- A közösségi közlekedés segítése érdekében az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a mai buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítottunk ki a közösségi közlekedés járatai számára.
- Rendkívüli buszsávot jelöltünk ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. Ez azt jelenti, hogy a Hegyalja úton csak egy sáv járható az Erzsébet híd felé – az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése.
- A Dél-Budáról Pest felé haladó, Buda belső területeit elkerülni szándékozó közúti forgalom számára kedvező döntés, hogy a Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen immár két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség létesült a Rákóczi hídra való felhajtáskor Pest felé! Kérjük, vezessenek óvatosan!
- A Budafoki út Bogdánffy út - Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárjuk a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és az árvízi közlekedés során kiemelt szerepet kapott, csaknem kétszeres kapacitással működő, a budai rakparti villamosokat is pótló 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra kívánjuk terelni, mivel a belső budai területek a beáramló forgalmat az alsó és felső rakpartok lezárása miatt nem tudják fogadni, ezért csak a buszokat engedjük be a Budafoki úton a Szent Gellért térig.
- A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára sem lehet autóval felhajtani. A belső sávot hétfőtől kizárólagos közösségi közlekedési sávnak jelöljük ki, így a villamosok mellett az autóbuszok is használni fogják, az autósok azonban csak egy sávot használhatnak majd az Erzsébet híd felé.
- Az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához előnyben részesítési intézkedések voltak szükségesek. Ennek keretében egyirányúsítottuk a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem!
 
Kérjük, aki teheti, az autója helyett továbbra is válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb gerincvonalakon a BKK továbbra is sűrített menetrenddel közlekedtet. Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt napokban is így tettek! Az átutazók számára továbbra is azt javasoljuk, hogy kerüljék el Budapestet, és az M0 körgyűrűt vegyék igénybe, még akkor is, ha az kerülőt jelent. 
 
Tarlós István
főpolgármester

Hírek

RSS megtekintés