Nyílt nap a Városligeti Műjégpályán: befejeződtek a kivitelezési munkák

Befejeződtek a Városligeti Műjégpálya kivitelezési munkálatai, már csak az utólagos javítások és a végső takarítás van hátra. A létesítmény várhatóan még novemberben megnyithat – hangzott el csütörtökön, a sajtónak és a nagyközönségnek megrendezett nyílt napon. A teljes rekonstrukció 4,7 milliárd forintba került, ebből 3,175 milliárd volt az uniós támogatás. A felújításnak köszönhetően 15 százalékkal nőtt meg a sportolásra alkalmas terület, az épület teljes műemléki rekonstrukción esett át. A műjégpálya a korcsolyázás mellett más kulturális és sporteseményeknek is helyt adhat.
 
 
„A Városliget kapuja (Városligeti Műjégpálya pálya és épületegyüttes rekonstrukciója (KMOP-2007-3.1.1/E-2008-0004)” című projektről a csütörtökön megtartott nyílt nap keretén belül az újságírók és a lakosság kaphatott tájékoztatást a felújítás során elkészült munkákról, a beruházás részleteiről. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió. A műjégpálya szerkezete teljesen megújult, az épület pedig teljes műemléki rekonstrukción esett át, és a legmodernebb beépített technológiát alkalmazták.
 
A nyílt nap során először a közönség által látogatott tereket mutatta meg Bartha László, a műjégpálya igazgatója. Elmondta, hogy elvégezték az épület teljes műemléki felújítását, a bejárati csarnok például az 1926-os állapotot jeleníti meg aranyozott oszlopaival és korlátaival. Az épületben a legmodernebb jégkészítési, épületgépészeti és gyengeáramú technológiát építették ki. A teljes átadáshoz a kivitelezési munkák utólagos javításai és a végső takarítás szükséges még, így várhatóan novemberben megnyithat a létesítmény – tette hozzá.
 
 
Az igazgató tájékoztatása szerint jelenleg a fővállalkozó mellé kirendelt vagyonellenőr felügyeli kifizetéseket. A pontos nyitási dátum azon múlik, hogy ő mikorra bólint rá a befejezéshez szükséges néhány millió forint átutalására. Mint mondta, ezek után még egy hétre van szükség a nyitásig, beleértve a használatbavételi engedély beszerzését.
 
A pálya alatt több mint 210 kilométeres csőrendszer épült, ez biztosítja Európa legnagyobb összefüggő jégfelületét. A sportolásra alkalmas terület 15 százalékkal nőtt meg a felújítás után. A jégpályát egy primer és egy szekunder hűtőközeg hűti. Előbbi ammónia, utóbbi viszont környezetkímélő propilén-glikol oldat, amely helyett korábban sós vizet használtak.
 
 
A létesítmény egyszerre nagyjából négyezer látogatót tud kiszolgálni, egy erősebb hétvégén akár napi 10 ezer ember is megfordulhat a pályán. Egy belépő hétköznap 1000, hétvégén 1300 forintba kerül, de lesz nagycsaládos, iskolás, illetve nyugdíjas kedvezmény is.
 
Bartha László úgy véli: a korcsolyázás mellett sok más eseménynek – sporteseményeknek, kulturális rendezvényeknek – is helyt tud adni a műjégpálya, miután „külföldi társaitól eltérően nem a város peremén, hanem a város szívében” található.
 
A Városligeti Műjégpálya legutóbb a 2008-2009-es téli szezonban üzemelt. Az eredeti átadás augusztus 31-én lett volna, ez azonban a műemlék-felügyelet pótlólag elrendelt műemléki munkálatai miatt kitolódott. A projekt során kialakított fogadóközpont számos turisztikai funkcióval várja a belföldi és külföldi látogatókat a Városligetben.
 

Hírek

RSS megtekintés