Normaszegés a városokban: kétnapos szakkonferencia kezdődött a levéltárban

Norma, normakövetés és normaszegés a városi életben címmel kezdődött konferencia november
12-én a fővárosi levéltár szervezésében. A kétnapos esemény során a társadalmi normarendszer változásait vizsgálják várostörténeti összefüggésekben, a középkortól egészen a 20. századig.
 
Csomós Miklós kultúráért és oktatásért felelős főpolgármester-helyettes a megnyitón úgy fogalmazott: a konferencia különösen érdekes egy városvezetőnek, hiszen a politikusok nap mint nap a normakövetés-normaszegés problémájával szembesülnek – A városban egyfelől normákat kell alkotnunk önkormányzati rendeletek formájában, másfelől pedig a normaszegést szankcionálni szükséges – emelte ki. Kantot idézve azt mondta: az egyes embernek vannak maximái, elvárásai az élettel és a környezetével kapcsolatban, ezeket pedig annak a vizsgálatnak kell alávetni, hogy vajon alapjai lehetnek-e az általános törvényalkotásnak. A közösségek életében ezt úgy kell vizsgálni, hogy a másik ember hasonló szituációban velünk szemben ugyanezt tenné-e, és az jó lenne-e nekünk.
 
A konferencia témája azért is érdekes – tette hozzá Csomós –, mert összegyűjti azokat a problémákat, amelyek az 1990-es évektől 2010-ig meghatározták Budapest életét, a városban jelenlévő nehézségeket, és felvonultatja az azokra adott megoldásokat. – Amióta városi létben élünk, a problémák ugyanazok – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes, kiemelve a közlekedési gondokat.
 
A közlekedésben történő normakövetés Magyarországon és Budapesten is az utóbbi évtizedekben igencsak gyengült; ha valaki pirosban parkol, soha nem gondolja át, hogy azzal kit és milyen módon akadályoz – mutatott rá.
 
A problémák közül jelenleg is foglalkoztatja a városvezetőket a hajléktalankérdés és az ezzel kapcsolatos normakövetés. A kérdés az, hogy meddig tart az ember személyes szabadsága, hogyan használhatják hajléktalan emberek a közterületet mások zavarásával.
 
A konferencia megnyitóját követően Kenyeres István, a fővárosi levéltár főigazgatója és Csomós Miklós átadta a 2013 évi Gárdonyi Albert Díjakat. A Gárdonyi-emlékérmet dr. Varga László, Budapest Főváros Levéltára volt főigazgatója kapta meg, a Gárdonyi-díjat pedig Bencsik Judit levéltár kezelő vette át.