Nemzetközi roma nap: megemlékezés a Muzsikus cigányok parkjában

Hagyományteremtő ünnepség keretében helyeztek el virágokat a józsefvárosi Muzsikus cigányok parkjában található domborműveknél április 8-án. A kezdeményezés ahhoz kapcsolódik, hogy április 8-át az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Cigány Világszövetség a romák-cigányok kultúrájának világnapjává nyilvánította.

Az emlékoszlopokon nyolc cigányprímást és zongoraművészt ábrázoló alkotások előtt Szentes Tamás főpolgármester-helyettes mondott beszédében szólt arról, hogy a cigány zenészek a magyar kulturális élet legkülönbözőbb produkcióiban jelennek meg sikerrel. Példaként említette, hogy a cigányzene fejlődése "a családokban meggyökerező hagyományok, a zenészek növekvő száma lehetővé tette", hogy új műfajokban, így a dzsesszben is kipróbálják magukat. Számos híres zenészt és zeneszerzőt adtak a magyar cigány családok a világnak - mondta. 

 

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester beszédében kiemelte: az egész magyar roma zenei kultúra bölcsője Józsefváros. Úgy fogalmazott: a világhírt szerzett, Magyarország hírnevét öregbítő ismert és egyedülállóan tehetséges roma zenészek nagy része józsefvárosi kötődésű. Történelmi felelősség felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy a roma zene „nem egy idegen" kultúra, hanem a magyar kultúrtörténet szerves része. "A roma kultúra mindannyiunk közös öröksége, ekképpen mindannyiunk közös felelőssége, hogy ápoljuk" – tette hozzá.

Azok a világhírű cigány zenészek, akiknek emléket állít a park, olyan példát adnak, amelyet követni kell – fogalmazott beszédében Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Magyarország a magyar felzárkózási stratégiával olyan lépést tett, ami húsz évvel a rendszerváltoztatás után megpróbálja megteremteni, hogy roma példaképek ne csak a zenében, hanem az élet minden területén megjelenjenek - hangsúlyozta.

Raduly József, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP-s tagja, a park kezdeményezője emlékeztetett arra, hogy 1971-ben Londonban tartották a romák első világkongresszusát, amelyen elismerték a cigány nép szimbólumait, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi roma nappá nyilvánították.