Négyszeresére nő a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatása

A korábbi összeg négyszeresére, 1 milliárd 650 millió forintra nő a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) támogatása. A jövő évi BTF-et március 21. és április 6. között tartják - hangzott el a Művészetek Palotájában tartott tájékoztatón, amelyen beszédet mondott Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Bán Teodóra fesztiváligazgató, Halász János, az Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára és Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója.

- Budapest kulturális életében az utóbbi időben egyre jelentősebb szerepet töltenek be az itt rendezett fesztiválok. Rengeteg külföldi turistát vonzanak ide, mindemellett Budapest lakossága is aktívan részt vesz a főváros különböző eseményein. A főváros szerepe meghatározó, mert a legnagyobb fesztiválok a Fővárosi Önkormányzat szervezésében, illetve aktív részvételével és támogatásával valósulnak meg. Jövőre a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden bizonnyal tovább fejlődik, helyszínekben, tartalomban, eseményekben egyaránt. Bízunk benne, hogy az állami kulturális intézmények aktívabb részvételével, szerepvállalásával a fesztivál az európai kulturális életben betöltött szerepét megőrizheti és természetes fejlődésének az állam és a főváros között létrejött együttműködés jó táptalajt jelenthet – mondta Szentes Tamás.

- Budapestnek kiemelt helye van a világ kulturális térképén, örvendetes, hogy a főváros nincsen magára hagyva. A számos fesztiválnak nagy szerepe van abban, hogy kulturális tartalommal töltsék meg Budapest és az ország turisztikai kínálatát – hangsúlyozta Bán Teodóra. Kiemelte: a jövőben a fesztivál időpontját érdemes kicsit későbbre, a Prágai Tavaszhoz közelebb vinni, így a BTF a Wiener Festwochenhez is közelítene. Ha egy fesztiválháromszög keletkezne a régióban, nagyobb számban lehetne távol-keleti vendégekre számítani – tette hozzá a BTF fesztiváligazgatója.

 

A főváros és a tárca megállapodása alapján négyszer annyi pénzt fordíthatnak a szervezők 2014-ben a BTF-re, mint 2013-ban, amikor 460 millió forint volt a programokra szánt összeg – mondta Halász János. Az Emmi és a főváros megállapodása szervezeti-szervezési változtatásokkal is jár annak érdekében, hogy átfogó és átgondolt program jöjjön létre 2014-ben, valamint hosszabb távon, a 2015 és 2019 közötti periódusban – hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár.

Káel Csaba úgy vélte, hogy a BTF műsora műfajilag nyitottabb lesz az eddigieknél, jön például az amerikai Lee Ritenour, a smooth dzsessz jeles egyénisége. Bemutatják Philip Glass A szépség és szörnyeteg című operáját a szerző vezényletével és fellép az egyik leghíresebb brit énekes, Simon Keenlyside is.

Az újítások közé tartozik a 15 tagú Fesztivál Tanács, amely októberi létrehozása óta már két szakmai találkozót tartott. A testületet a nagy fővárosi-állami kulturális intézmények képviselői alkotják, javaslataikat megfontolva az Operatív Testület szervezi a programot, amelynek elnöke Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója. A testület állandó tagja Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselője.

A még nem teljes, bár már most is sok neves vendéget ígérő programra hétfőtől lehet jegyet venni. A nyitó koncertet március 21-én tartják, a Pannon Filharmonikusok és a Szegedi Kortárs Balett közös estjét Kovács János dirigálja.

Hírek

RSS megtekintés