Megkezdődött az Európai Mobilitási Hét magyarországi rendezvénysorozata

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Magyarországon szeptember 16-22. között az Európai Mobilitási Hetet, amelyre idén rekordszámú, 125 település csatlakozott. A környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő eseménysorozat nyitórendezvényén részt vett Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

„A Mobilitási Hét programjaival azt a felismerést szeretnénk átadni az embereknek, hogy ha átgondoljuk, ésszerűsítjük közlekedési szokásainkat, azt nemcsak saját egészségünk – mi több pénztárcánk – hálálja meg, hanem szűkebb vagy tágabb környezetünk is. Mindezt anélkül, hogy kényelmünkből veszítenénk” – mondta Völner Pál.

Szeneczey Balázs beszédében rámutatott, a gyerekeknek is felelősségük van abban, hogy rávegyék szüleiket, környezetkímélő közlekedési eszközöket is használjanak mindennapjaik során. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a főváros sokat tesz azért, hogy a tömegközlekedés reális alternatíva legyen az autós egyéni közlekedéssel szemben, példaként említette az 1-es és a 3-as villamos fejlesztését, az új metrószerelvények forgalomba állítását, újabb kerékpárutak átadását, valamint a FUTÁR-projektet, amely kiszámíthatóvá teszi a tömegközlekedést.

A kampány zárásaként a főváros a korábbi évekhez hasonlóan szeptember 22-én megszervezi a Fővárosi Autómentes Napot, ezen a napon megnyitják a gyalogosok előtt az Andrássy korzót, ahol változatos programokkal várják az érdeklődőket. A szeptember 16-22. közötti fővárosi és országos programokról a www.emh.kormany.hu oldalon található részletes tájékoztatás. A programokról további részletes információ itt olvasható.