Megkezdődött az Autómentes Hétvége Budapesten

Tarlós István főpolgármester megnyitja az Autómentes Hétvégét

Számos program várja az érdeklődőket az Autómentes Hétvégén, amelyet szeptember 20-21. között rendeznek az autóforgalom elől lezárt Andrássy úton. - Meg kell teremteni az autós, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés szintézisét a fővárosban – mondta a szombati megnyitón Tarlós István főpolgármester.

„Nem a városlakó van a városért, hanem a város van a városlakóért. Ezért fontos, hogy az itt élők egyre elégedettebbek legyenek a szolgáltatásokkal, a közbiztonsággal, a közlekedéssel és a szellemiséggel. A cél egy kényelmes város kialakítása” – hangsúlyozta Tarlós István. Megjegyezte: nem kell szégyenkezni az elmúlt négy évben elért eredmények miatt. Megszületett a város energiabiztonsági stratégiája, van szmog- és hőségriadó terv, újraszabályozták a zajszinteket és épülnek a zajvédő falak – tette hozzá a főpolgármester.

 

A környezettudatos közlekedésről szólva a legfontosabbnak nevezte az 500 új autóbusz beszerzését, amelyek károsanyag-kibocsátása lényegesen csökkent, emellett jelezte, 150 újabb busz, hibrid buszok és 21 elektromos várbusz érkeznek. Kiemelte: a jelenlegi városvezetés villamospályák sokaságát újította fel, megvalósul a budai fonódó villamos projekt, a Bubi bérbicikliket pedig naponta négyezren használják ki.

Tarlós István az elmúlt években elért eredményekkel kapcsolatban elmondta: 2010 óta nyereségessé vált, és nőtt a forgalma a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek, javult a kéményseprők teljesítménye, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. átalakította a szelektív hulladékgyűjtést, a főváros pedig visszaszerezte egyik stratégiai cégét, a Fővárosi Vízműveket.

Az autómentes nap a Mobilitási Hét záróeseménye, ebből az alkalomból egész hétvégén lezárják az Andrássy utat az autóforgalom elől. A rendezvényen kulturális és sportprogramok, szórakozási lehetőségek, szakmai események – a fővárosi közlekedésfejlesztési projektek és eredmények bemutatása –, valamint a Street Food Show és a Főzdefeszt várják az érdeklődőket.​​​​​​

Hírek

RSS megtekintés