Meghosszabbítják a buszsávot a Mészáros utcában

Tovább folytatódik a budapesti közösségi közlekedés fejlesztése Budapesten, melynek keretében a BKK projektirányítása mellett 2011. augusztus 26-tól az I. kerület Mészáros utcában és a Győző utcában kerül sor a jelenlegi buszsáv meghosszabbítására a vasút felett átvezető hídig tartó szakaszon az út szélesítésével, a közúti forgalmi sávok számának csökkentése nélkül. A beruházás keretében október második felétől így a rendszeresen torlódó, Lánchídra vezető útszakaszon az eddiginél hosszabb buszsávon közlekedhetnek a 105-ös autóbuszok. Ezzel egyidejűleg a lámpaprogramok áthangolásával sor kerül az Alagút torlódásmentesítésére is, annak érdekében, hogy az ott közlekedő 16-os, 105-ös, 178-as autóbuszok menetideje csökkenhessen.
 
A Budapesti Közlekedési Központ tovább folytatja a munkát a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében, ennek jegyében újabb projekt valósul meg Buda egyik legforgalmasabb útszakaszán. A hegyvidéki területekről a Lánchídra vezető Márvány utca – Győző utca – Mészáros utca útvonal a Lánchíd és az Alagút kapacitáshiánya miatt rendszeresen torlódik csúcsidőben, melynek nyomán a jelenleg kialakított buszsáv hosszán túlnyúlnak ezek a torlódások, lassítva ezzel a 105-ös autóbuszokat.
 
A mintegy 63 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás – amelyből közel 57 millió forint európai uniós támogatás – közvetlen célja, hogy az utasok igényeit magasabb színvonalú kiszolgálással biztosítsa, valamint javítsa a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.
 
A projekt keretében megvalósuló fejlesztés révén lehetővé válik a tényleges menetidő csökkenése. Az útpályát megközelítőleg 100 méteres szakaszon szélesítjük a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig, valamint a Mészáros utca és Mészáros köz között, a meglévő járda területén. Ezen túlmenően a beruházás keretében sor kerül forgalomtechnikai beavatkozásokra, parkolóhelyek kijelölésére, valamint néhány közmű áthelyezésére is. Az új szakaszon 2 pár autóbuszsáv-figyelő kamerát is kihelyezünk.. A beavatkozással egyidejűleg az útszakasz jelzőlámpáit is átprogramozzuk, melynek célja az Alagút torlódásmentesítése, hisz ott buszsáv nem jelölhető ki. Így az Alagúton áthaladó 16-os, 105-ös és 178-as autóbuszok menetideje csökkenthető, a közúti menetidők pedig nem növekednek, a torlódás azonban olyan szakaszra kerül át, ahol az autóbuszok előnyben részesítése biztosítható a buszsávok segítségével.
 
Az útszélesítéssel egyidejűleg a meglévő útpálya felújítása is megtörténik, így szeptember második felében az aszfaltmarási, illetve szőnyegezési munkák miatt időszakosan félpályás útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani.
 
Tekintettel a kiemelten forgalmas útszakaszra, az építés ideje alatt kérjük az arra közlekedők türelmét és megértését!
 
A projekt legfontosabb adatai:
 
Projekt neve: „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése - buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon”
Azonosítószáma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004
Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
Összköltsége: 63 139 306 Ft
Uniós támogatás összege: 56 825 375 Ft
Kivitelezés kezdete: 2011. augusztus 26.
Kivitelezés tervezett befejezése: 2011. október 15.
 
Budapesti Közlekedési Központ

 

 

Hírek

RSS megtekintés