Megújult az óbudai Krúdy Gyula Könyvtár

Befejeződött az idén 110 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár óbudai, Krúdy Gyula Könyvtárának felújítási és bővítési projektje, amelyet ünnepélyes keretek között adott át Tarlós István Budapest főpolgármestere, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.
 
A Krúdy Gyula Könyvtár felújításánál és bővítésénél arra törekedtünk, hogy funkciójában megerősödött, kulturált környezetben, felkészült munkatársak sokféle minőségi szolgáltatást nyújthassanak az olvasóknak, használóknak, látogatóknak – mondta az átadáson Tarlós István. A főpolgármester úgy fogalmazott: az olvasás személyes élménye semmi mással nem pótolható, „erőt ad, gondolkodásra serkent, egyben klasszikusok örökérvényű igazságaival nyújthat tájékozódási pontokat". Megemlítette, hogy a könyvtár legrégebbi olvasója már 66 éve hűséges tagja a bibliotékának.
 
Óbuda könyvtára a korabeli fővárosi hálózat 8. számú tagjaként 1923-ban létesült. 1933-ig a Kórház utcai iskolában működött. A könyvtár 1934-ben költözött a Fő tér 2. szám alá. 1954-ben pedig önálló gyermekrészleg is nyílt a Fő tér 5. szám alatt. 2003-ban az óbudai könyvtár felvette - születésének 125. évfordulóján - Krúdy Gyula nevét. A könyvtár neves olvasói között a névadó író mellett Tamkó Sirató Károly költőt is számon tarthatta egykor a most megújult bibliotéka.
 
 
A 2013-ban megkezdett felújítás nyomán a 170 m2-ről 230 m2-re bővült intézmény felfrissített könyvkínálata mellett, több tucat napilap, folyóirat, több száz elektronikus újság, jelentős DVD-gyűjtemény áll az olvasók rendelkezésére. Az újonnan kialakított munkaállomásokon nemcsak az internethez lehet hozzáférni, hanem egyes, otthonról nem igénybe vehető, elektronikus szolgáltatások, adatbázisok elérése mellett az elektronikus ügyintézésre is lehetőség nyílik. A szolgáltatások és programok megvalósulását mind Budapest főpolgármestere, mind pedig Óbuda-Békásmegyer polgármestere a rendelkezésükre álló, külön keretből támogatták.
 
A könyvtárban nemcsak a terek alakultak át igényesen, hanem gépészeti és belsőépítészeti rekonstrukcióra is sor került, megőrizve ugyanakkor az épület műemléki jellegét. A könyvtár teljesen akadálymentesített, egyben gyermek- és bababarát szolgáltatásokat is kínál. A fejlesztés eredményeként Óbuda központi részének könyvtári ellátása hosszútávra megoldottá vált.
 

Hírek

RSS megtekintés