Megújul a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom

Osztie Zoltán plébános (b) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia régészeti feltárásáról a Városházán 2015. június 16-án

​Több mint 330 millió forintból befejeződött a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia régészeti feltárása, a következő hónapokban felújítják az altemplomot, majd a felső templomot rekonstruálják. A belső és külső felújítás után új közösségi és imádságos hely és kiállítótér jön létre a Belvárosban – hangzott el Tarlós István főpolgármester és Osztie Zoltán belvárosi plébános keddi városházi sajtótájékoztatóján.

- A Március 15-e téren álló belvárosi plébániatemplom egyike az ország építészetileg legösszetettebb épületeinek. A helyén már a 11. században templom állt, vélhetően itt ravatalozhatták fel és temethették el a később szentté avatott Gellért püspököt. A jelenleg látható templom a 16. század közepén épült, de előzményei a 12. század végéig visszavezethetőek, mert a legrégebbi látható falai ekkor épültek – idézte fel a templom történetét Tarlós István.

A jövő év elejéig tartó munkálatok befejezése után a Főplébánia épületén összesen tizennégy építészeti korszak emlékei lesznek láthatók.

Az ingatlan a Főváros tulajdona, a Fővárosi Önkormányzat elsősorban a templom belső megújítását finanszírozta – tette hozzá. „A felújítás két ütemben zajlik, amelynek a befejezése után mind a hívek, mind az érdeklődők megismerhetik Budapest egyik legjelentősebb, teológiai és történeti szempontból is fontos műemlékét – hangsúlyozta a főpolgármester.

Sok évtizedes mulasztást pótol a templom felújításával a kormány és a Főváros – jelentette ki Osztie Zoltán. A belvárosi plébános kiemelte: a Duna-partnak ez a szakasza a főváros legrégebben lakott területei közé tartozik, az épület jelentősége országosan a lébényi és a jáki templomhoz mérhető. - A jövő év elejéig tartó munkálatok befejezése után a Főplébánia épületén összesen tizennégy építészeti korszak emlékei lesznek láthatók. A munkálatoknak köszönhetően egy új közösségi tér is létrejön, így több évtized kihagyás után újra lesz plébánia a Belvárosban – tette hozzá Osztie Zoltán.

 

Tavaly nyáron kezdődtek azok az ásatási munkák, amelyek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomon belül a román kori templomot hivatottak feltárni. A régészeti feltárás után a Belvárosi templom altemplom kialakításának szerkezeti megerősítése két ütemben zajlik. Az I. ütemben az altemplom feletti födém (földszinti járószint) zömének megépítése történik meg, a II. ütemben pedig az alapok megerősítése és a födém befejező szakasza készül el.

A felújításnak köszönhetően létrejön egy közel 200 négyzetméteres közösségi tér, amellyel az altemplom hozzáférhető területe bővülni fog. A kiállítótérben az ásatáson előkerült leletek és a korábban meglévő emlékekből 1100 év történelmét, emlékeit mutatják majd be.

A felújítás 130 millió forint fővárosi és 180 millió forint kormányzati támogatással valósul meg.

Hírek

RSS megtekintés