Magyar misszió indult az albániai árvízkárosultak segítésére

Magyarország Külügyminisztériumának felkérésére a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által február 19-én az albániai Selenicë városába indított kilenc fős csapat tagjai
Magyarország Külügyminisztériumának felkérésére a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február 19-én kilenc fős segélycsapatot indított az albániai Selenicë városába.
A 2015 januárjában és februárjában lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék váratlan árvizet és jelentős károkat okozott Dél-Albánia térségében.
 
Az Albániában január vége óta zajló folyamatos esőzések rendkívüli árvízhez vezettek, amelynek már halálos áldozata is van. Az árvízzel sújtott területek főként a Vjosa, a Drino, az Osum, és a Gjanica folyók mentén vannak, a legsúlyosabb helyzet pedig az ország déli részén, Vlora és Fier megyékben alakult ki.
 
2015. február 17-én, kedden két vízügyi szakember már a helyszínre indult, hogy felmérje a helyi viszonyokat, kapcsolatot létesítsen a helyi hatóságokkal és előkészítse a misszió érkezését. Őket követte február 19-én a tehergépjárművek alkotta konvoj, mely a két víztisztító berendezést és az annak üzemeltetéséhez szükséges önkéntes személyi állományt, valamint felszereléseiket szállította. A misszió helyszíne a hatezer fős Selenicë városa, amely a Dél-Albániai Vlore megyében található. A misszió várható időtartama 2 - 4 hét.
 
Az önkéntes vízműves szakemberek feladata lesz üzemeltetni a hazai és külföldi havaria helyzetekben már számos alkalommal jól vizsgázott mobil víztisztító berendezést. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembere pedig a nemzetközi segélyakciókban szerzett tapasztalatával, összekötőként és koordinátorként segíti a misszió sikerét és biztonságát. A legsúlyosabb gondot egy árvíz sújtotta térségben a járványok és fertőzések megjelenése, továbbá az egészséges ivóvíz hiánya jelenti. A segélycsapat által vitt berendezések az erősen szennyezett és fertőzött vízből napi 100 ezer liter tiszta víz előállítására alkalmasak, segítségükkel egy 50 ezer lakosú város napi ivóvíz-szükséglete fedezhető.
 
A segélyszállítmányt Mira Hoxha, Albánia magyarországi nagykövete, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Mikola István jelenlétében Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója és dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója indította útnak.
 
A Fővárosi Vízművek Zrt. részéről kiutazó nyolc fős misszió résztvevői önként vállalták részvételüket a segítségnyújtásban, korábbi segélyakciókban (Srí Lanka, Románia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina) valamennyien részt vettek már.
 
A humanitárius segélyakció kiutazási és biztosítási költségeit a Külügyminisztérium, illetve a magyar állam támogatja.
 
Fővárosi Vízművek Zrt.