Műemléktáblákkal jelölték meg a világörökség részét képező rakpartokat

Műemléktáblákkal jelölték meg a Vigadó téren és a Batthyány téren a Budát és Pestet városépítészeti szempontból először összefogó dunai rakpartokat. A táblák felavatásán rést vett Horváth János, a Budapest Világörökségéért Alapítvány elnöke, parlamenti korelnök, Ráday Mihály, főpolgármesteri főtanácsadó, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Sárvári Miklós, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.
 
Ráday Mihály és Horváth János a Vigadó téri táblaavatón
 
A nemzeti erőforrás miniszter augusztusi rendelettel nyilvánította műemlékké a dunai rakpartokat Román András műemlékvédelmi szaktekintély és Kolundzsija Gábor, a Budapesti Városvédő Egyesület tagja kezdeményezésére. A rakpartok megépítése sokban járult hozzá ahhoz, hogy Budapest az 1870-es éveket követően hatalmas fejlődésen ment át, és a főváros a világ legjelentősebb eklektikus stílusú városává vált.
 
 
A két part egy-egy hangsúlyos pontján, a Vigadó téren és a Batthyány téren elhelyezett táblák a partvédmű Dunában álló, függőleges kőfalainak anyagát adó tardosi tömör vörös mészkőből, vörösmárványból készültek, amely a 19. század és a századforduló Budapestjének is meghatározó kőanyaga. Jellegzetessége, hogy a szabad levegőn 3-4 év alatt világos rózsaszínűvé változik.
 

Hírek

RSS megtekintés