Letették a Dagály Uszodaközpont alapkövét

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Dagály Úszókomplexum ünnepélyes alapkőletételén

​Közösen tette le a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteken.

- Az összefogás a válasz az idő szorítására és más akadályokra - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az alapkőletételén mondott beszédében. A kormányfő emlékeztetett, hogy az esemény megnyitásáig kevesebb mint 800 nap van hátra, és be kell bizonyítani, hogy Magyarország képes arra két év alatt, amire másoknak négy évük volt. Vannak, akiknek ettől megremeg a térdük, felmentést keresnek, a lehetetlent emlegetik; a mai kor nem az ő korszakuk - értékelte.

A tervezett épület a Dagály strandfürdő északi részén, közel 15 ezer négyzetméteren helyezkedik el. A komplexum két részből áll: egy közel 5000 fő befogadóképességű alapépületből és egy ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló építményeből.

- A világ megváltozott, aki fél, félreáll, nem hisz a saját erejében, az a sor végére sodródik – fogalmazott. A miniszterelnök köszönetet mondott a fővárosnak, a XIII. kerületnek és az ellenzéki pártoknak hozzáállásukért, a nemzetközi szövetségnek pedig a bizalomért. Hozzátette ugyanakkor, hogy első helyen a magyar úszósportnak kell köszönetet mondani, amelyhez temérdek siker, munka és nemzetközi elismerés kötődik. Külön kitért Egerszegi Krisztinára, aki az egyetlen Szent István-díjas sportoló és az a magyar nő, aki "a legtöbb magyar férfi szeméből csalt elő könnyeket". A miniszterelnök köszönetet mondott a fővárosnak, a XIII. kerületnek és az ellenzéki pártoknak hozzáállásukért, a nemzetközi szövetségnek pedig a bizalomért. Hozzátette ugyanakkor, hogy első helyen a magyar úszósportnak kell köszönetet mondani, amelyhez temérdek siker, munka és nemzetközi elismerés kötődik. Külön kitért Egerszegi Krisztinára, aki az egyetlen Szent István-díjas sportoló és az a magyar nő, aki "a legtöbb magyar férfi szeméből csalt elő könnyeket".

- Magyarország képes lesz megrendezni az eseményt, ugyanis a fejlesztések nagy részére akkor is sor kerülne, ha nem lenne a vb – hangsúlyozta Tarlós István. Hozzátette: a legutóbbi barcelonai vizes világbajnokságot 4,5 milliárdan követték figyelemmel a televízióban, így ez a néhány hét "rólunk fog szólni." Megjegyezte, a vb idejére 181 ország sportolója érkezik majd Magyarországra, és körülbelül 200 ezer nézőt várnak, ami tízszázalékos külföldi részvétellel számolva 100 ezer plusz vendégéjszakát jelent az idegenforgalomnak.

A főpolgármester kiemelte: - Magyarországnak - amely az egyetlen olyan, száznál több ötkarikás aranyéremmel rendelkező nemzet, amely nem volt még olimpia házigazdája - a 2024-es olimpiai pályázat miatt is fontos, hogy sikeresen rendezze meg a vizes vb-t. A tervezett beruházásokkal kapcsolatban hozzátette: a világbajnokság érdekében tett beruházások nagyfokú gazdasági növekedést okozhatnak, nőni fog a foglalkoztatottság, és infrastrukturális szempontból is rengeteget fejlődhet mind a főváros, mind az egész ország.

Tarlós István korábbi nyilatkozata a 2017-es világbajnoksággal kapcsolatban az alábbi linken tekinthető meg.

Az alapkőletételen egy 40 kilogrammos időkapszulát helyeztek el a földben, ez tartalmazza az Országgyűlésben 97 százalékos többséggel elfogadott Dagály-törvényt, a tervrajz másolatát, valamint a látványtervről szóló filmet. Ezt követően Fürjes Balázs, kiemelt fővárosi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelképesen elindította a beruházást.

Az uszodaközpont, a kapcsolódó közlekedésfejlesztések, útépítés, árvízvédelmi gátépítés, gyalogos sétány és rakparti út építése két év alatt készül el. Hasonló volumenű beruházásra a magyar úszósport történetében legutóbb 1930-ban, a margitszigeti Hajós Uszoda építésénél volt példa. A budapesti vb-re 2017. július 12. és 28. között kerül sor.

2015 márciusában döntött a Nemzetközi Úszószövetség arról, hogy 2017 nyarán Magyarország rendezheti meg az úszó-, vízilabda-, műúszó-, nyíltvízi úszó és óriás toronyugró bajnokságot. Az olimpia és a labdarúgó világbajnokság után, az atlétikai világbajnoksággal holtversenyben ez a sportverseny a világ harmadik legnagyobb sporteseménye.

Hírek

RSS megtekintés