Korszerűsítették a honvédkórház fűtési rendszerét

Tarlós István főpolgármester (j2) és Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója (b2) szimbolikusan átadták az új fűtési és hűtési szennyvízhő-hasznosítási rendszer kulcsát Hende Csaba honvédelmi miniszternek (j1) és Szabó István vezérőrnagynak (b1)
Átadták a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti épületének fűtését és hűtését szolgáló szennyvízhő-hasznosítási rendszert, amelynek szimbolikus kulcsát kedden Tarlós István főpolgármester és Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója adták át Hende Csaba honvédelmi miniszternek és Szabó István vezérőrnagynak.
 
"Budapest megint bemutat valami újat" - fogalmazott az átadáson Tarlós István, hozzátéve: ez a fejlesztés innovatív és takarékos, amire az országnak büszkének kell lennie. A főpolgármester kiemelte, hogy energiaforrások fogyóban vannak, Magyarország sem mentesül ennek nehézségei alól, és az egyik legproblematikusabb terület ebből a szempontból a fűtés.
 
Budapest főpolgármester a most megvalósult innovatív megoldásról szólva megjegyezte, hogy „senki nem gondolt rá sokáig, hogy egy ilyen primitív végtermék, mint a szennyvíz energiahasznosítás szempontjából felhasználható”. A szennyvíz, mint olcsó energiaforrás folyamatosan keletkezik a nagyvárosokban és nagy gazdálkodó szervezeteknél is. Hője, ami eddig hulladékként távozott a csatornából, most megfelelő technológiával hasznosíthatóvá vált.
 
Tarlós István felhívta a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek székházának fűtése működik még hasonló technológiával, most pedig másodikként a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban valósult meg ez a fejlesztés. A mintegy 700 millió forintos beruházás kevesebb mint 10 év alatt megtérül, mivel a korszerűsítés révén évente 100 millió forintos megtakarítás érhető el – emelte ki.
 
 
Hende Csaba arról beszélt, hogy hosszú évek óta küzdenek azzal, hogy megoldják a honvédkórház, "a magyar egészségügy egyik zászlóshajójának" problémáit. Megjegyezte: eddig is minden forintért lehajoltak, ez a mostani beruházás pedig összességében milliárdos megtakarítást jelent majd, amelyet a betegek gyógyítására, a kórház feladatainak ellátásra tudnak fordítani.
 
Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a magyar elme találékonyságát, magyar mérnökök és kivitelezők munkájának eredményét adták most át. Mint kiemelte: mindig azon lesznek, hogy a szükséges anyagi háttér biztosításával hozzásegítsék a magyar vállalkozókat ahhoz, hogy ha van jó ötletük, azt meg is valósítsák.
 
Szabó István, az intézmény parancsnoka elmondta, hogy a honvédkórház energiaracionalizálási programjának részeként a csaknem egy éven át tartó beruházás célja az volt, hogy „mérhetően gazdaságosabbá tegye” a központ működését. A Róbert Károly körúti telephely alatt húzódó csatornarendszert is hasznosítva fejlesztették a központi fűtési, illetve hűtési rendszert. Szabó István hangsúlyozta: a rendszer révén nemcsak gazdaságosabban működik a kórház, hanem a környezetet sem terhelik majd.

Hírek

RSS megtekintés