Közterületi ételosztások: egyeztetnek a végleges helyszínekről

​Sajtótájékoztatót tartott kedden Tarlós István főpolgármester a közterületi ételosztások ügyéről. A leglényegesebb információk:

• Két héten belül dönt a szakbizottság a végleges 5-6 helyszínről.
• A Főváros gondoskodik arról, hogy valahol mindennap lehessen étkezni, ne csak bizonyos napokon.
• Tarlós István a Hajléktalanügyi Konzorciumot kérte fel, hogy az ételosztásokon legyen mindig szociális munkás és egészségügyi dolgozó.
• Az ételosztás utáni rend visszaállítását a közterület-felügyelők fogják ellenőrizni.
• A téli hideg miatt további félezerrel bővíti a főváros a hajléktalan-férőhelyeket.

Két héten belül dönthet a Főváros szakbizottsága a közterületi ételosztás engedélyezett helyszíneiről. A főpolgármester felkérte a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorciumot, hogy az ételosztások helyszínén legyenek jelen szociális munkások és egészségügyi dolgozók, hogy a rászorulókat az ellátórendszerbe azonnal vissza tudják kapcsolni. Az ételosztások helyszínén a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága fogja ellenőrizni a jogszabályok és a közterület-használati szerződések előírásainak betartását, a közterület rendjének helyreállítását, és ők fogják tartani a kapcsolatot az ételosztás szervezőivel is – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Hozzátette: a témával kapcsolatban az elmúlt napokban pontatlan információk jelentek meg. A főváros 5-6 helyszín kijelölését tervezi, amelyeket még egyeztet az érintettekkel. A pontos címekről következő ülésén, várhatóan két héten belül dönthet a Főváros Közterület-használati Bizottsága.

Tarlós István kiemelte: jelenleg 3 helyszínen van Budapesten közterületi ételosztás (a VIII. kerületi Teleki téren, a Keleti pályaudvarnál és a XVIII. kerületben), jelenleg a szakbizottsághoz 3 szervezet összesen 6 helyszínre vonatkozó kérelmet nyújtott be. A főpolgármester elmondta, hogy a Főváros anyagilag is részt vállalna az ételosztások költségeinek legalább egy részéből. Gondoskodnak arról, hogy „valahol minden nap lehessen étkezni”, nem csak bizonyos napokon – hangsúlyozta.

Ughy Attila, a közterület-használati bizottság elnöke elmondta: a közterületi ételosztások helyszínét teljes konszenzussal, az érintettek bevonásával akarják meghatározni.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester azt mondta: „a szocialista ellenzék, azaz a korábbi városvezetés az elmúlt hetekben legalábbis a retorikában feltűnő szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot, azért, hogy nehogy megsértsük az ő érzékenységüket, a szocialista vezetésű XIII. kerületben mindenképpen lesz ételosztásra kijelölt helyszín”.

Tarlós István úgy fogalmazott: „a felmérések és a szakmai konzultációk alapján ennyi számú helyszín elegendőnek látszik”, de ha mégsem, „a helyzetet könnyű korrigálni”. Fontosnak nevezte, hogy a kijelölt terület tömegközlekedéssel jól megközelíthető, jól takarítható legyen, és megfelelő tér álljon rendelkezésre. Ez alapján elképzelhetőnek látszik a Felvonulási tér egy részének kijelölése.

A Fővárosi Önkormányzat a meglévők mellett további 520 férőhelyet tud biztosítani a hajléktalanoknak a hideg időjárásra tekintettel. A helyszínek: XI. kerület, Keveházi utca 19-21. (100 férőhely), VIII. kerület, Vas utca 7. (100 férőhely), és XI. kerület, Budaörsi út 71-77. (320 férőhely) – Elébe mentünk Bakondi tábornok úr önkormányzatokhoz intézett felszólításának – jegyezte meg a főpolgármester.

Hírek

RSS megtekintés