Közmeghallgatást tartott a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem két tucat írásos kérdést küldtek a budapestiek a december 12-én az Újvárosházán tartott közmeghallgatásra. A felvetett témák között többször szerepelt a hajléktalankérdés. Egy kérdező dicsérte a főváros hajléktalanpolitikáját, és vitatta az Alkotmánybíróság nemrégiben meghozott döntését, amely szerint nem büntethető, ha valaki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Ezzel kapcsolatban Tarlós István főpolgármester azt mondta, örökös vitatott kérdésről van szó, a városvezetésnek pedig kettős a célja. Egyrészt visszaadni a köztereket a városlakóknak rendeltetésszerű használatra – mint fogalmazott, a város mindenkié, nemcsak az otthontalanoké –, másrészt pedig az, hogy szállást, ellátást, biztonságot és munkalehetőséget kínáljanak a fedél nélkülieknek., A főpolgármester hangsúlyozta, ezért dolgoztak az elmúlt két évben, és kitért rá, hogy az előző városvezetés utolsó ciklusában 133 ember hűlt ki közterületen, míg tavaly télen csak egy ilyen eset volt. „Ez is sok természetesen, de a két szám összehasonlítása sokat elárul” – jegyezte meg. Tarlós István hangsúlyozta, a hajléktalanügyet a főváros életszerűen, de nem embertelenül vagy militáns módon akarja megoldani.

Egy másik kérdező azt kifogásolta, hogy az új Alstom-metrókocsikon kevés a lengő kapaszkodó, az alacsonyabb utasok nehezen tudnak fogódzkodni. Tarlós István válaszában emlékeztetett rá, hogy a lengő kapaszkodók a régi orosz metrókocsikban sem voltak gyári tartozékok, azokat utólag szerelték fel. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, hogy ez ügyben több utaspanasz is érkezett hozzájuk, és bár a legkisebb átalakítás a kocsikon is hosszadalmas hatósági procedúrát igényel, hamarosan találnak valamilyen átmeneti megoldást. Szintén megvizsgálják, hogy a hangosbeszélő miért túl halk, és az utastájékoztató kijelzőket is könnyebben láthatóvá és olvashatóvá alakítják.

A kérdező azt is tudakolta, a főváros miért engedi, hogy a hajléktalanok a nagykörúti villamosokon melegedjenek. Tarlós István erre azt felelte, hogy egyetért a kérdezővel, emlékezetett arra, hogy a főváros sorra nyitja meg a téli melegedőket. Tudatta, hogy a már említett alkotmánybírósági döntés miatt egyeztetésre hívta a kerületi polgármestereket, és az Országgyűléshez fordultak, hogy találjanak alkotmányos keretek közötti megoldást. „Mi is, és a parlament szakbizottsága is ezen dolgozik” – tette hozzá.

Többen vetettek fel lakásukkal, lakhatással kapcsolatos problémákat. Egy asszony bérlakása betörés miatt lakhatatlanná vált, cserelakást szeretett volna, ezt meg is kapta, derült ki a közmeghallgatáson. Egy Kőbányai út 22. szám alatt lakó érdeklődő azt kifogásolta, hogy a főváros kezelésében lévő bérházban túl magas a lakbér, a közeli hajléktalanszálló miatt pedig rendkívül rendezetlen a környék. A Főpolgármesteri Hivatal szakemberei azt javasolták, hogy az illető bontsa fel eddigi szerződését – mivel pályázaton kapta meg a lakást, a lakbért sem tudják csökkenteni –, és kérjen szociális szempontokra hivatkozva alacsonyabb lakbért. A főpolgármester elmondta, hogy a fővárosi lakásrendelet őszi módosítása révén van lehetőség arra, hogy a piaci alapú lakbérek összegét felülvizsgálják. A hajléktalanszállóra érkezett panaszok miatt a városháza illetékesei helyszíni szemlét tartottak a környéken, a szálló házirendjét szigorították, a Kőbányai út 22. alatti épületet kerítéssel fogják védeni, folyamatosan fognak ellenőrizni, és havonta konzultálnak a bérház lakóival.

Egy másik kérdésre válaszolva a főpolgármester közölte, a Rákóczi út felújítása szerepel a jövő évi útfelújítási tervek között, de a tervezés időigénye miatt vélhetően csak 2014-ben kerül rá sor. A Rákóczi úton lakó kérdező azt is nehezményezte, hogy a házukban pékség és kocsma nyílt, amelyek zavarják őt és a többi lakót, a főpolgármester ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ez ügyben panaszt nem a fővároshoz, nem a kerületi jegyzőhöz lehet benyújtani.

Volt, aki a Kacsóh Pongrác út 7. szám előtti áldatlan állapotokra panaszkodott, arra, hogy az autósok a zöldre parkolnak, a közeli, félbemaradt lakóparképítés miatt elhanyagolt a környék. Vitézy Dávid megoldást ígért, vagy a ház előtti járdaszakasz teljes elkerítését vagy legalább a parkolás megakadályozását.

Több lakó nehezményezte, hogy a XI. kerületi önkormányzat a jelenleg 30 kilométeres sebességkorlátozás alá eső Dayka Gábor utcát megnyitná a forgalom előtt. Úgy vélték, a megnövekedő forgalmat nem bírná el a zöldövezeti környék, ráadásul az hátrányosan érintené a fokozottan védett Sas-hegyet. A főváros illetékesei ígéretet tettek, hogy erről hatástanulmányokat készíttetnek, és az alapján hoznak jövőre végleges döntést.

Váci utcai üzlettulajdonosok azt kifogásolták, hogy a belváros sétálóutcájában rengeteg a zugárus, a rendőrök és a közterület-felügyelők pedig már intézkedni sem tudnak velük szemben, a korábban említett AB-döntés ugyanis az önkormányzatok azon rendeleteit is megsemmisítette, amellyel a tiltott, közösségellenes magatartásokat büntették. „Nagyon nehéz ma a többségi érdekeknek érvényt szerezni” – ismerte el a főpolgármester, hozzátéve, hogy razziákat fognak tartani és megkeresik, hogy a társszervekkel, például az adóhatósággal együttműködve hogyan tudnának fellépni a szabályszegők ellen.

Egy kérdező azt kifogásolta, hogy miért viseli Frankel Leó nevét utca Budapesten, György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes megígérte, ez nem lesz sokáig így, a II. kerületi útszakasz ugyanis hamarosan a Zsigmond király útja nevet fogja felvenni.

A több mint kétórás közmeghallgatáson ezeken felül több egyéni panasz is felmerült, volt, aki azt reklamálta, hogy nem kap számlát a vízművektől, egy másik kérdező pedig mindenképpen ahhoz akart engedélyt kapni, hogy az Örs vezér téren árulhasson virágot, és rengeteg kérdés, észrevétel érkezett a BKV-val kapcsolatban. Az előzetesen írásban feltett kérdésekre a Főpolgármesteri Hivatal illetékesei a közmeghallgatáson adtak választ. Azon érdeklődőknek, akik nem tudtak személyesen eljönni vagy több kérdést is feltettek, írásban válaszol a Főpolgármesteri Hivatal, illetve a választ az önkormányzat hivatalos honlapján közzéteszi (lásd alább). A kérdezők az itt közzétett válaszokat posta úton is megkapják a hivataltól.
 

Tisztelt „Magyar Ember” aláírással jelölt Beadványozó!

A Deák és az Erzsébet téri szobrok, a Buddha-bár Hotel, valamint a Ferenciek terére néző óriás plakát ügyében beküldött észrevételeivel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk: a válasz itt olvasható.

Tisztelt Horváth Ákos Úr!

Az Ön által a Fővárosi Közgyűlés 2012. december 12-ei közmeghallgatására eljuttatott kérdésekre - a Főpolgármester úr megbízásából - az alábbiakban kívánunk válaszolni: a válasz itt olvasható. 

Tisztelt Batke János Úr!  Tisztelt Batke Jánosné Asszony!

Az Önök által a Fővárosi Közgyűlés 2012. december 12-ei közmeghallgatására eljuttatott kérdésekre - a Főpolgármester úr megbízásából - az alábbiakban kívánunk válaszolni. A válasz itt olvasható. 

Tisztelt Végessy István Úr!

Az Ön által a Fővárosi Közgyűlés 2012. december 12-ei közmeghallgatására eljuttatott kérdésekre - a Főpolgármester úr megbízásából - az alábbiakban kívánunk válaszolni. A válasz itt olvasható.
 
Tisztelt Nagy János Úr!
 
Az Ön által a Fővárosi Közgyűlés 2012. december 12-ei közmeghallgatására eljuttatott kérdésekre - a Főpolgármester úr megbízásából - az alábbiakban kívánunk válaszolni: a válasz itt olvasható.
 

Dr. Szabó András úr részére

Válasz a közmeghallgatáson feltett, közterület nevének megváltoztatására vonatkozó javaslatra

Tisztelt Gerőfi Levente Úr!

Válasz a közmeghallgatást megelőzően feltett kérdésekre

Hírek

RSS megtekintés